Tweedehands auto gekocht? Zo verzeker je deze goed

Kilometerteller

In Nederland erg populair: een tweedehands auto. Groot gelijk ook, want dit scheelt natuurlijk behoorlijk in de aanschafkosten. Heb je een tweedehands auto gekocht of ben je dat van plan? Zodra de auto op je naam staat, ben je verplicht hier een autoverzekering voor af te sluiten. Maar hoe verzeker je deze goed?

Tweedehands auto verzekeren

Een autoverzekering vergelijken en afsluiten voor tweedehands auto werkt eigenlijk hetzelfde als het verzekeren van een nieuwe auto. Alleen heb je bij een tweedehands auto vaak een niet zo uitgebreide dekking nodig. Je kunt namelijk kiezen uit drie verschillende dekkingen:

  • Volledige casco (allrisk): is je tweedehands auto nog onder de 5 jaar oud? Dan is het advies om hier een volledige casco verzekering voor af te sluiten. Dit is de meest uitgebreide dekking en hiermee verzeker je alle schade aan je auto. Ook die je zelf hebt gemaakt.
  • Beperkt casco: Is de auto ouder dan 5 jaar, maar jonger dan 10 jaar? Sluit dan een beperkt cascoverzekering af. Je verzekert hier de schade aan je eigen auto én die van een ander mee. Maar ook botsingen met dieren, storm, hagel, brand, diefstal, ruitbreuk of brand.
  • WA-verzekering: met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade aan de auto van een ander. Deze is in Nederland dan ook minimaal verplicht. Is de auto ouder dan 10 jaar? Dan heb je vaak voldoende aan deze dekking.

Bij het kiezen van de dekking van je autoverzekering, is het handig om jezelf de vraag te stellen hoeveel van de kosten van de eventuele schade je zelf kan betalen. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Wellicht dat je met iets minder hoge dekking onderaan de streep voordeliger uit bent.

Doe van tevoren de kenteken check

Bij het kopen van een tweedehands auto wil je zeker weten dat je ook een goede aankoop doet en of je ‘m wel voor een eerlijke prijs koopt. Daarom kun je voordat je de auto koopt, de Independer kenteken check doen. Hiermee krijg je niet alleen inzicht in de catalogus- en dagwaarde, maar ook in zaken als het bouwjaar, het vermogen, soort brandstof, de CO2 uitstoot en het alarmsysteem. Naast de aanschafprijs, heb je ook te maken met wegenbelasting en de onderhoud van de auto. In dezelfde kenteken check zie je meteen hoeveel wegenbelasting je voor de auto gaat betalen en wanneer de APK vervalt. Kortom, allemaal dingen die je wilt weten voordat je overgaat tot aanschaf en welke autoverzekering je hiervoor nodig hebt.

Tweedehands auto gekocht? Zo verzeker je deze goed
Schuiven naar boven