De voordelen van financial lease

Financial lease

Financial lease is een steeds populairdere manier van leasen. Vooral onder de ondernemers is deze vorm van leasen de laatste jaren aan het groeien. Momenteel rijdt 20% van de 1,3 miljoen Nederlandse zzp’ers in een lease-auto of bus, maar dat aantal groeit snel. Dit omdat de voordelen van leasen met de dag interessanter worden. Financial daarin het populairst, want je bent direct economisch eigenaar van je bolide. Het is in de wereld van autoleasing ook de enige financieringsvorm met veel fiscale voordelen. De fiscus ziet de aanschaf als een investering in je bedrijf, dus profiteer je direct van onder meer btw-teruggaaf en eventuele investeringsaftrek.

Bij financial lease ben je dus direct eigenaar van de auto, terwijl je de kosten ervan spreidt.

Met financial lease is de auto jouw eigendom

Wanneer je kiest voor operational lease, is de leasemaatschappij de juridische eigenaar van de (nieuwe) auto. Bij financial lease bent u zelf de economische eigenaar van de auto. Dit biedt u vele kostenvoordelen en belastingvoordelen. Daarnaast tonen de kenmerken aan dat er een hoge mate van flexibiliteit in een financial leaseconstructie zitten. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf uw leaseperiode en slottermijn en eventuele tussentijdse aflossingen. Tussentijds boetevrij aflossen hoort namelijk ook tot de opties. Aan het einde van de lease periode komt de auto volledig op jouw naam te staan.

De investerings- en renteaftrek financial lease

Financial lease is voor ZZP’ers de meest ideale optie. Het volledige bedrag dat aan rente betaald wordt, kun je namelijk in Nederland, op basis van een financial leaseovereenkomst, van de winst aftrekken. Dit wordt ook wel de renteaftrek financial lease genoemd.

U betaalt met financial lease ook minder belasting. Dit komt doordat u de investering van de leaseauto van de winst kunt aftrekken. Dit wordt ook wel de investeringsaftrek genoemd.

Financial Lease zorgt voor meer fiscale ruimte

Het grootste pluspunt van financial lease is dat je bij een grote aankoop zoals een nieuwe auto niet in één keer het volledige bedrag op tafel hoeft te leggen. Je spreidt de kosten over een langere periode zodat je financiële ruimte behoudt om te groeien met jouw bedrijf. Daarnaast bepaal je deels zelf de hoogte van je maandelijkse aflossing.

Met financial lease kun je tot 100 procent van de aanschafwaarde van je nieuwe auto financieren, met het bedrijfsmiddel als zekerheid. Daardoor behoud je je liquiditeit, want je hoeft je financiële reserves niet aan te spreken.

Naast de mogelijkheid om de slottermijn bijvoorbeeld zelf op de reële restwaarde te zetten, kunt u de BTW van de aanschaf bij de fiscus terugvorderen. Verder is het mogelijk om de inruil van een oude bedrijfswagens mee te nemen in de aanschaf van uw nieuwe leaseauto. Ook hierdoor worden uw maandbedragen weer een stuk lager.

Er valt dus een hele hoop te besparen bij de aanschaf van een auto door middel van Financial lease. Vooral voor Financial lease voor ZZP’ers is een hele goede manier om een auto aan te schaffen en tegelijkertijd de liquiditeit van je onderneming gezond te houden.

Meer weten over het leasen van een auto? Bekijk de mogelijkheden op Dutchlease.nl.

De voordelen van financial lease
Schuiven naar boven