De nieuwe manier van rijden

Snelweg in een heuvelachtig landschap

In de auto-industrie, kunnen we zeggen dat de zelfrijdende auto toch wel revolutie wordt van de 21ste eeuw. De huidige techniek worden steeds beter. Alleen moeten wij onszelf afvragen, zijn we klaar voor de zelfrijdende auto? Wat is de impact op de maatschappij, infrastructuur en verkeersveiligheid? Naast dat, welke mogelijkheden biedt de zelfrijdende auto. Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voordelen en nadelen van zelfrijdende auto’s

De auto industrie investeert miljarden in de afgelopen jaren in de techniek achter de zelfrijdende auto. Maar wat zijn voordelen en nadelen van een toekomst met zelfrijdende auto’s als je het gaat vergelijken met normale auto’s.

Voordelen van een toekomst met zelfrijdende auto’s
Een van de belangrijkste voordelen van een zelfrijdende auto’s is dat het de veiligheid van automobilisten verhoogt. Elk jaar worden er meer dan 40.000 fatale ongelukken geregistreerd in Europa in het verkeer. 92 procent van gevallen komt dit door een menselijke fout . Met de zelfrijdende auto, zal dit aanzienlijk hoge aantal dodelijke ongevallen aanzienlijk afnemen. Dit komt vooral doordat de techniek achter de zelfrijdende auto veel sneller kan reageren in vergelijking met het menselijk vermogen. Niet alleen de veiligheid zal een groot voordeel zijn, Maar ook zal het fileprobleem aanzienlijk lager zijn, omdat door zelfrijdende auto’s minder ongelukken gebeuren, daarnaast kunnen ze dichter op elkaar rijden, door de vele sensoren die nauwlettend in de gaten houden wat er gebeurd rond de auto.

Nadelen van een toekomst met zelfrijdende auto’s
Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan de zelfrijdende auto. Allereerst bestaat er de kans dat er veel banen verdwijnen in toekomst op het gebied van Transport. Ook al zal dit niet zo snel gebeuren volgens ons omdat er altijd nog een chauffeur als controle aanwezig moet zijn. Een ander kritiekpunt aan een zelfrijdende auto is. Wie er uiteindelijk verantwoord als de auto een ongeluk veroorzaakt. Hier zijn op dit moment veel discussies over. Daarnaast kunnen zelfrijdende auto’s in toekomst makkelijk gehackt worden. Volgens meerdere studies gepresenteerd door de Cyber Security Academy. Daarnaast verdwijnt ook volgens velen de rijbeleving van autorijden en de vrijheid van het zelf beslissen in plaats van het uit handen nemen.

Toekomst van zelfrijdende auto’s

Op dit moment zijn steeds meer autofabrikanten zover dat hun auto’s zelf kunnen rijden, alleen houd de wet dit tegen omdat er nog een aantal belangrijke stappen op het gebied van veiligheid en verantwoordelijkheden moeten worden onderzocht. Daarom denken wij dat het nog een aantal jaren gaat duren, dat daadwerkelijk zelfrijdende auto’s zijn intocht maakt op de Nederlandse wegen.

De nieuwe manier van rijden
Schuiven naar boven