Is doorrijden met een barst in de voorruit gevaarlijk?

Voorruit reparatie

In het verkeer staat veiligheid boven alles. Auto’s morgen ook alleen de weg op als deze veilig zijn. Dit wordt gecontroleerd tijdens de jaarlijkse Algemene Periodieke Keuring (beter bekend als APK). Een barst in de ruit van je auto is erg vervelend. Maar hoe gevaarlijk is het als je doorrijdt met een barst in de voorruit?

Een goede voorruit zit stevig aan de auto en heeft geen krassen, barsten of sterretjes. Als dat wel het geval is kan dit flinke risico’s in het verkeer met zich meebrengen. Een aantal van deze risico’s is niet voor iedereen duidelijk, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk. In dit artikel worden dan ook de verkeersrisico’s besproken.

Autoruiten moeten voldoen aan hoge eisen. De voorruit bestaat uit twee lagen die worden gescheiden door een stuk folie. Deze constructie is zeer sterk, maar toch kan de voorruit beschadigd raken.

Mogelijke oorzaken van een barst in de voorruit

De meest voorkomende oorzaak van een barst in de voorruit is opspattend steen. Het opspatten komt voornamelijk door andere auto’s die de steentjes wegschieten als ze er overheen rijden. Dit wordt ook wel steenslag genoemd en is niet te vermijden. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld vogels of andere dieren die tegen de voorruit vliegen of vandalisme.

Doorrijden met een barst in de voorruit

Als je een barst in de voorruit hebt kan je in sommige gevallen gewoon doorrijden. Alhoewel de constructie van de voorruit verzwakt, springt deze meestal niet spontaan uit elkaar. Wel heeft een barst in de voorruit een aantal andere nadelen.

Verminderd zicht

Een negatief effect van een kapotte voorruit is het verminderde zicht dat je door de ruit hebt. Een barst of scheur kan ervoor zorgen dat je bepaalde verkeerssituaties niet goed kunt beoordelen of inschatten. Daardoor kunnen gevaarlijk situaties ontstaan.

Verkeersboete

Het is niet voor niets dat de politie streng op kapotte voorruiten controleert. Ze kunnen zelfs boetes uitdelen, als zij constateren dat je met een kapotte voorruit rijdt. Hierop zijn wel enkele aanmerkingen van toepassing. Als de barst of ster niet in het gezichtsveld van de bestuurder zit, zullen zij geen boete uitdelen.

Kapotte voorruit en de APK

Een kapotte voorruit leidt niet altijd tot directe afkeuring bij de APK. Hierbij geldt, net als bij een boete, dat de barst of ster niet in het gezichtsveld van de bestuurder mag zitten. Ook is het afhankelijk van de grootte van de barst en of deze vertakkingen heeft.

Kans op verder barsten

Een sterretje in de voorruit ziet er vrij onschuldig uit, maar niets is minder waar. Een voorruit met een beschadiging heeft een verhoogde kans om verder te barsten. Dit kan zelfs leiden tot een grote scheur tijdens de autorit. Hiermee loop je als bestuurder, maar ook de medepassagiers, onnodig risico.

Voorruit reparatie

Op tijd laten verhelpen

Veel automobilisten wachten lang met het verhelpen van het probleem omdat een voorruit vervangen kosten met zich meebrengt. Niemand zit natuurlijk op die kosten te wachten. In een aantal gevallen is het mogelijk dat jouw verzekeraar de kosten van de reparatie geheel of gedeeltelijk vergoed. Dit is vaak het geval bij Beperkt Casco en Allrisk autoverzekeringen.

Hoe dan ook, veiligheid is één van de belangrijkste dingen in het verkeer. Wij adviseren om bij schade aan de ruit niet te lang te wachten met reparatie. De autoruit vervangen kan ook een optie zijn, maar dit is doorgaans duurder. Als je niet zeker bent van de juiste oplossing is het aan te raden om je door een vakgarage of een gespecialiseerd bedrijf in autoruit schade te laten adviseren.

Is doorrijden met een barst in de voorruit gevaarlijk?
Schuiven naar boven