Vijf dingen waar je over na moet denken bij het kopen van een eerste auto

Een van de mijlpalen in het leven is het halen van je rijbewijs, waar je tegenwoordig al niet meer tot je 18e op hoeft te wachten. Er gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open. Je kunt nu immers gaan en staan waar je wilt, al helemaal wanneer je een eigen auto hebt. Na het halen van je rijbewijs zal er dan ook snel gespaard worden om een eigen auto te kunnen kopen. Hoe zonde is het dan ook dat je van je zuurverdiende spaargeld een auto koopt die na heel korte tijd alweer de geest geeft. Een kat in de zak kopen is niet altijd te voorkomen, maar het risico is wel te verminderen. Wij helpen je in ieder geval al op weg met vijf dingen waar je over na moet denken bij het kopen van een eerste auto.

Kijk niet alleen naar wat je kunt kopen

Misschien heb je al jaren een droomauto als eerste auto in gedachten. Je weet wat deze auto ongeveer moet kosten en je doet er alles aan om dit geld zo snel mogelijk bij elkaar te verdienen. Maar, vergis je niet in een ding: het kopen van een auto is misschien wel de makkelijkste horde om te nemen. Het onderhouden en op de weg houden is de meest kostbare stap. Denk dan ook goed na of je maandelijks genoeg geld hebt om de verzekering en wegenbelasting van de auto te betalen. Vergeet ook niet de jaarlijkse APK-keuring en eventuele mankementen tussendoor.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding voor het kopen van de auto is belangrijk. Zoek op Overstappen.nl naar een goedkope autoverzekering. Kijk ook naar wat je droomauto aan wegenbelasting kost. Houd er ook rekening mee dat de autoverzekering voor jongeren onder de 21 erg kostbaar kan zijn.

Gebruik je verstand

Snel, sneller, snelst. Veel jonge bestuurders dromen van een bloedsnelle en super sportieve auto als eerste auto. Vraag jezelf echter eerlijk af of je dit wel moet willen. Je moet eerst nog ervaring op de weg opdoen en daarnaast zijn snelle auto’s door hun vorige eigenaren meestal ook flink op de staart getrapt. Het is maar de vraag of deze auto’s nog wel in goede staat verkeren. Verder zijn dergelijke auto’s qua premie voor jonge bestuurders bijna onbetaalbaar. Beter is het om met een gemiddelde auto te beginnen.

Verzekeringspremie

Of je nu een ontzettend oude auto koopt of voor een nieuw model gaat, de premie wordt op de nieuwwaarde gebaseerd. Hoe lager de nieuwwaarde, hoe lager het te verzekeren bedrag en dus de premie is. Als extra tip: kijk weer even kritisch naar je verzekering als je 21 geworden bent, vaak kan het dan veel goedkoper!

Het eerste onderhoud zo goedkoop mogelijk houden

Hoe beter de staat is van de auto die je koopt, hoe groter de kans is dat het eerste onderhoud niet zo duur zal zijn. Probeer dan ook te zoeken naar een auto met een nieuwe APK en pas vervangen banden. Vraag naar de distributieriem en controleer de staat van de accu.

Vijf dingen waar je over na moet denken bij het kopen van een eerste auto
Schuiven naar boven