Auto kopen of leasen?

Nieuwe Audi R6

Is het tijd voor een andere auto of heb je net je rijbewijs gehaald en wil je genieten van de vrijheid van een eigen auto? Een auto leasen was vroeger vooral iets waar door ondernemers gebruik van werd gemaakt. Tegenwoordig is het voor consumenten ook heel normaal om te kiezen voor het leasen van een auto. Dit wordt ook wel private lease genoemd. Maar wat is nu de juiste keuze, een auto kopen of leasen? En welke voor- en nadelen kleven aan beide keuzes? Lees het in dit artikel.

Wat is private lease?

Private lease is een vorm van autoverhuur voor particulieren. Voor een vast bedrag per maand kan je een gloednieuwe auto rijden. Overigens kan je ook kiezen voor het leasen van een occasion. In de meeste gevallen zijn een autoverzekering, onderhoud en wegenbelasting bij de leaseprijs inbegrepen. De enige aanvullende kosten die je hebt zijn voor het tanken.

Hoe werkt private lease?

Bij private lease koop je de auto niet. Je huurt de auto voor een vast bedrag per maand. Doorgaans is de minimale periode voor het huren 12 maanden (1 jaar). De maximale huurperiode loopt doorgaans 60 maanden (5 jaar). De hoogte van het leasebedrag hangt onder andere af van de grootte van de auto. Maar bijvoorbeeld ook aan de uitvoering. Wil je bijvoorbeeld luxe opties? Dan zal het maandelijks leasebedrag hoger uitvallen.

Bij het afsluiten van een leasecontract spreek je het aantal kilometers per jaar af. Doorgaans is het minimum 10.000 kilometer per jaar. Tussen de bundels zit 5.000 kilometer. Het is belangrijk dat je goed oplet welk contract het best aansluit bij jouw verbruik. Voor kilometers buiten de bundel betaal je namelijk een meerprijs. Veel leasemaatschappijen vergoeden geen kilometers die niet verreden worden. Indien ze dit wel doen, krijg je vaak minder terug dan je voor die kilometers binnen de bundel betaald hebt. Meer weten? Lees bij de Consumentenbond hoe je de meest gunstige kilometerbundel berekent.

Na afloop van het contract worden de gereden kilometers verrekend. Er hoeft geen fiscale bijtelling verrekend te worden, zoals bij zakelijk leasen het geval is. Vervolgens rest je niets anders dan de geleasede auto weer in te leveren.

Een auto kopen

Naast private lease is een auto kopen ook een goede optie. Natuurlijk moet je ineens een flink bedrag betalen. Daarnaast moet je naast vaste maandelijkse kosten ook rekening houden met onverwachte kosten voor reparaties en onderhoud. Je bent bijvoorbeeld verplicht om zelf een verzekering auto af te sluiten bij een van de vele autoverzekeraars in ons land. Ook moet je er rekening mee houden dat je auto per dag en per kilometer die je rijdt minder waard wordt. Aan de andere kant is de auto wel van jou en kan je zelf bepalen wat je ermee doet. Bij verkoop van de auto houd je er mogelijk ook op financieel gebied nog iets aan over.

Voordelen van private lease

Gebruik maken van private lease heeft enkele voordelen ten opzichte van een auto kopen. De maandelijkse kosten zijn altijd gelijk, je komt dus niet voor onverwachte verrassingen te staan. Ook hoef je je geen zorgen te maken om dure reparaties of andere hoge kosten bij de garage, zoals een APK keuring.

Indien je niet genoeg geld hebt voor een nieuwe auto is private lease een goede optie. Je hoeft immers niet direct een hoop geld kwijt te zijn. Wel is het belangrijk dat je een stabiel inkomen hebt om de private lease auto te kunnen betalen.

De nadelen van private lease

Private lease klinkt heel mooi, maar net als bij het kopen van een auto, kleven er zeker nadelen aan. Feitelijk is private lease ‘weggegooid geld’. Ja, ook bij een gekochte auto verlies je geld door afschrijving. Toch houd je er, bij verkoop, over het algemeen nog iets aan over. Private lease levert je in die zin niets op. Verder moet je je goed laten informeren voordat je bij de eerste de beste leasemaatschappij een contract aangaat. Veel leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij een keurmerk laten je registreren bij het Bureau voor Kredietregistratie. Dit kan flinke gevolgen hebben voor het afsluiten van toekomstige leningen en een hypotheek. Je kan ook leasen zonder BKR registratie, maar dan heb je weer niet de voordelen die je wel hebt bij een maatschappij met een keurmerk.

Conclusie

Of je een auto moet kopen of private leasen is door niemand te zeggen. Dat hangt af van je eigen voorkeuren, maar ook van je budget. Heb je voldoende geld om een auto te kopen en onderhouden of heb je weinig spaargeld, maar kun je wel de maandelijkse leaseprijs ophoesten? Private lease is zeker niet duurder dan een nieuwe auto kopen, maar past het wel bij je? Dat zijn enkele overwegingen die je voor je zelf moet maken. Heb je interesse in private lease? Bekijk dan deze private lease aanbiedingen.

Auto kopen of leasen?
Schuiven naar boven