Een auto kopen of leasen?

nieuwe-auto-kopen-of-leasen

Is het tijd voor een andere auto of heb je net je rijbewijs gehaald en wil je genieten van de vrijheid van een eigen auto? Een auto leasen was vroeger vooral iets waar door ondernemers gebruik van werd gemaakt. Tegenwoordig is het voor consumenten ook heel normaal om te kiezen voor het leasen van een auto, de zogenaamde private lease. Maar wat is nu de juiste keuze, een auto kopen of leasen en welke voor- en nadelen kleven er aan beide keuzes?

Wat is private lease en wat zijn de voordelen?

Private lease is een handige manier om een nieuwe, of vrij jonge, auto te rijden zonder dat je hier een flink geldbedrag voor moet betalen. Je betaalt een vast bedrag per maand waarbij in de meeste gevallen de verzekering voor de auto, het onderhoud en de wegenbelasting bij de leaseprijs zijn inbegrepen. Hoe groter de auto en hoe luxer de uitvoering, hoe hoger de maandelijkse leaseprijs zal zijn. Het grootste voordeel van private lease is dat je in een auto rijdt die je mogelijk niet zelf had kunnen kopen. Verder heb je als voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten voor onderhoud en de jaarlijkse APK keuring.

Een auto kopen

Naast private lease is een auto kopen natuurlijk een goede optie. Natuurlijk moet je ineens een flink bedrag betalen en dien je naast de vaste maandelijkse kosten ook rekening te houden met onverwachte kosten voor reparaties en onderhoud. Je bent verplicht om zelf een verzekering auto af te sluiten bij een van de vele autoverzekeraars in ons land. En uiteindelijk wordt per dag en per kilometer die je rijdt je investering in de auto minder waard. Maar aan de andere kant is de auto wel van jou en jij bepaalt niet alleen wat je er mee doet, maar je houdt mogelijk bij verkoop van de auto er op financieel gebied ook iets aan over.

De nadelen van private lease

Private lease klinkt heel mooi, maar net als bij het kopen van een auto, kleven er zeker nadelen aan. Feitelijk is private lease ‘weggegooid geld’. Ja, ook bij een gekochte auto verlies je door afschrijving geld, maar je houdt er over het algemeen bij verkoop nog iets aan over. Private lease levert je in die zin niets op. Verder moet je je goed laten informeren voordat je bij de eerste de beste leasemaatschappij een contract aangaat. Veel leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij een keurmerk laten je registreren bij het Bureau voor Kredietregistratie. Dit kan flinke gevolgen hebben voor het afsluiten van toekomstige leningen en een hypotheek. Je kan ook leasen zonder BKR registratie, maar dan heb je weer niet de voordelen die je wel hebt bij een maatschappij met een keurmerk.

Conclusie

Of je moet kopen of leasen is door niemand te zeggen. Dat hangt af van je eigen voorkeuren, maar ook van je budget. Heb je voldoende geld om een auto te kopen en te onderhouden en kun je wel de maandelijkse leaseprijs ophoesten? Private lease is zeker niet duurder dan een nieuwe auto kopen, maar past het wel bij je? Dat zijn enkele overwegingen die je voor je zelf moet maken.

Een auto kopen of leasen?
Schuiven naar boven