Wanneer moet je je auto zakelijk verzekeren?

Auto met navigatie

Je auto zakelijk verzekeren? Lees in dit artikel waar je op moet letten en welke voordelen en nadelen een zakelijke autoverzekering biedt.

Auto zakelijk verzekeren

Een auto op naam van het bedrijf heeft een zakelijke autoverzekering. Maar ook als je een privé auto zakelijk gebruikt als ondernemer, moet je de auto zakelijk verzekeren. Zakelijk verzekeren is net wat anders dan het particulier verzekeren van je privé auto.

Een particuliere verzekering voor een privé auto heeft namelijk niet altijd de juiste dekking, die je zakelijk gezien wel nodig hebt. Wanneer je je privé auto gebruikt om van en naar het werk te rijden, dan wordt dit gezien als privégebruik.

Pas wanneer je de auto gebruikt om je dienst of product te kunnen leveren aan je klanten, dan spreekt men van zakelijk rijden, en is dus ook een zakelijke autoverzekering nodig. Is deze situatie voor jou ook van toepassing, dan kun je bij verschillende verzekeraars op zoek naar een zakelijke autoverzekering.

Auto noodzakelijk voor je werk

Het is hierbij bepalend dat je je auto gebruikt om je werk uit te voeren.

Een duidelijk voorbeeld hiervan is een groothandel. Een koerier rijdt het hele land door om goederen van de ene plek naar de andere plek te vervoeren, en kan dus niet zonder de auto. Andere bekende voorbeelden van ondernemingen die zakelijk rijden zijn een taxibedrijf of een rijschool.

Belastingvoordelen bij een zakelijke autoverzekering

Als je de auto aanschaft op naam van de zaak, dan kun je de BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) aftrekken.

Bijkomend voordeel is dan, dat je ook de kosten van o.a. de zakelijke autoverzekering mag aftrekken van de omzet. Laat je hierin echter goed adviseren door je belastingadviseur, zodat je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

De voordelen die het met zich meebrengt, stoppen wanneer je ook stopt met de onderneming. Dus wanneer je al dan niet vrijwillig geen werkzaamheden voor de onderneming uitvoert, vervallen deze voordelen. Als je vervolgens privé verder gaat rijden met de auto, dan zal de auto ook een andere verzekering moeten krijgen.

Verschillende soorten dekking

Net zoals een autoverzekering voor je privé auto, kun je een bedrijfsauto op verschillende manieren verzekeren. Zo kun je kiezen voor een WA-dekking, WA-dekking met Beperkte Casco dekking en WA-dekking met Casco (All-Risk) dekking. Bij een WA-dekking ben je alleen verzekerd voor de schade die aangericht wordt aan anderen. Een verzekering met Beperkt Cascodekking dekt naast andermans schade ook bepaalde schade aan de eigen auto, zoals schade die ontstaat door brand, diefstal of weersomstandigheden. Een verzekering met All-Risk dekking is de meest volledige dekking en vergoed naast schade aan anderen, ook de schade aan de eigen auto.

Verschillende verzekeraars hanteren voorwaarden en dekkingen die niet overal gelijk zijn. Vergelijk daarom goed bij verschillende aanbieders, welke verzekering het beste bij jouw zakelijke auto past. Meer hulp bij het kiezen van de juiste verzekering? Lees dan het artikel ‘Welke autoverzekering past bij u?‘.

Wanneer moet je je auto zakelijk verzekeren?
Schuiven naar boven