Welke autoverzekering past bij u?

Voor alle mensen in Nederland is een autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering. Dit houdt in dat u als eigenaar van een auto verplicht bent om een verzekering af te sluiten die eventuele schade dekt die u met uw auto bij iemand anders veroorzaakt. Naast een WA verzekering kunt u er ook nog voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten (gedeeltelijk casco of volledig casco). In deze blog leest u meer over deze verzekeringen en welke schade ze dekken.

Wettelijke aansprakelijkheid

Als uw auto ouder is dan 10 jaar is een WA verzekering aan te raden. Met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die u bij iemand anders veroorzaakt. Dit kan alleen met de auto gebeurd zijn maar ook met een voertuig dat u met zich meesleept of door een lading die van uw auto of het gesleepte voertuig valt. In sommige gevallen wordt schade die u zelf heeft ook verzekerd. Denk hierbij aan schade die u met uw eigen auto aan een ander voertuig van uzelf toebrengt. Of als u uw auto moet reinigen nadat u gewonde personen heeft vervoerd.

Bestuurder van een auto

Gedeeltelijk casco verzekering

Is uw auto ouder dan 7 jaar? Dan is een gedeeltelijk casco verzekering misschien iets voor u. Met gedeeltelijk casco bent u verzekerd voor schade aan uw eigen auto en voor WA. U krijgt in dit geval een vergoeding als uw schade aan uw auto heeft die u niet kon verwachten en waar u dus ook niks aan kon doen. Denk hierbij aan ruitschade, storm, brand of een botsing met een dier. Bij gedeeltelijk casco bent u voor nog veel meer dingen verzekerd, bijvoorbeeld wanneer:

  • Uw autosleutels zijn gestolen
  • Schade tijdens het transport van een transportbedrijf
  • Schade door iemand die in uw auto heeft gereden zonder uw toestemming
  • Schade door (een poging) tot inbraak of diefstal
  • Schade die is ontstaan in de tijd dat uw auto was gestolen
  • Schade door het weer, denk aan hagel of een overstroming

Volledig casco verzekering

Indien uw auto jonger is dan 7 jaar wordt vaak een autoverzekering met volledig casco aangeraden. Bij een volledig casco krijgt u dezelfde dingen vergoed als bij een WA verzekering of een verzekering met gedeeltelijk casco. Daarnaast bent u ook nog extra verzekerd voor schade door vandalisme, een botsing of aanrijding. Ook bent u in de volgende gevallen gewoon verzekerd:

  • Schade doordat u van de weg slipt of in het water raakt
  • Schade door een andere oorzaak van buitenaf
  • Indien u in het buitenland met pech langs de weg staat en u kosten maakt voor hulp

Als u heeft besloten wat voor verzekering u wilt afsluiten, ga dan opzoek naar een verzekeraar die een goede autoverzekering aanbiedt met een complete dekking.

Welke autoverzekering past bij u?
Schuiven naar boven