Hoe wordt de dagwaarde van een auto berekend?

Dagwaarde auto

Voordat wij uitleggen hoe de dagwaarde van je auto wordt berekend, is het belangrijk om te weten wat het precies is. De term verklapt het eigenlijk al: de dagwaarde is het bedrag wat je auto op dat moment waard is. De hoogte hiervan hangt af van meerdere factoren, denk aan het bouwjaar, de kilometerstand, accessoires en de slijtage van je auto. Is je auto meer dan 7 jaar oud? Dan kan hier geen officiële dagwaarde meer worden bepaald.

De berekening

De dagwaarde van je auto kan worden berekend door de nieuwwaarde van de auto te verminderen met het bedrag dat het minder waard is geworden. Zoals eerder is gezegd kan dit afhangen van meerdere factoren, denk aan slijtage of ouderdom. Gelukkig hoef je zelf niet de verschillende factoren te wegen en komen er geen moeilijke formules aan te pas. Tegenwoordig kun je eenvoudig de dagwaarde berekenen met behulp van een dagwaarde check online. Door het kenteken in de vullen krijg je informatie getoond. Om de dagwaarde te kunnen bekijken wordt er eenmalig een klein geld bedrag gevraagd bij het versturen van de SMS. Dit is slechts drie euro per SMS.

Waarom de dagwaarde berekenen?

De dagwaarde van een auto kan van belang zijn in verschillende situaties. Wil jij je auto bijvoorbeeld verkopen? Dan is het natuurlijk interessant om te weten hoeveel de auto nog waard is. Ook is de dagwaarde van belang voor het afsluiten van een WA+ of Allrisk verzekering. Dit bepaald namelijk merendeels de verzekeringspremie die je moet betalen. Heb je een dure auto? Dan valt je verzekeringspremie waarschijnlijk ook hoger uit dan bij een goedkopere auto.

Ga je een tweedehands auto kopen of juist verkopen? Controleer dan altijd de dagwaarde. Ook bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering is het goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Hoe wordt de dagwaarde van een auto berekend?
Schuiven naar boven