Geschiedenis van Toyota

Toyota is één van de grootste autofabrikanten ter wereld. Het bedrijf begon in 1918 als Toyoda Spinning and Weaving. Dit was een bedrijf gefocust op het maken en behandelen van weefgetouw. De eigenaar Sakichi Toyoda was uitvinder en heeft de bouw van een automatisch weefgetouw gerealiseerd. Een Engels bedrijf wilde de uitvindingen van Sakichi Toyoda gebruiken in Europa en had de patentrechten gekocht.

Na zijn bezoek aan Europa raakte hij en zijn zoon, Kiichiro Toyoda, gefascineerd door de automobielindustrie en werd Toyota Motor Corporation opgericht in 1937. Ze maakten auto’s volgens het JIT principe. Dit staat voor Just In Time. Er werden zoveel mogelijk producten gemaakt van een hoge kwaliteit zonder het verspillen van grondstoffen en geld. Dit is momenteel een principe voor bijna elke autofabrikant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Toyota alleen maar ingezet voor het produceren van vrachtwagens die gebruikt werden in de oorlog. De productie was zo belangrijk in de oorlog dat Amerika plannen had om de fabriek van Toyota te bombarderen. Gelukkig is dit nooit gebeurd. De oorlog was voorbij voordat de aanval werd ingezet.

Toyota stelt zich als doel om de beste auto’s van de wereld te bouwen. Ze hebben verschillende kwaliteits- en productie eisen ontwikkeld die inmiddels door meerdere bedrijven zijn gekopieerd.

De eerste Toyota werd in 1963 geëxporteerd naar Europa. In 1964 kwamen de eerste modellen aan in Nederland. 1966 werd het bestverkochte model geproduceerd. De Toyota Corolla. Dit was al heel snel een wereldwijd populair model en kreeg zelfs zijn eigen fabriek. In 1969 werd de miljoenste Corolla geproduceerd en in 1970 werd de miljoenste geëxporteerd. Toyota exporteerde 20.000 Corolla’s per maand.

Een ander populair model is de Toyota Prius. Dit was de eerste hybride auto ter wereld en ook de meest verkochte hybride auto ter wereld. Ook in Nederland is de Prius de meest verkochte hybride auto. In 2008 waren er 1 miljoen exemplaren van de Prius verkocht.

Toyota is nummer één op het gebied van klantentevredenheid in de meeste Europese landen en beschikt over een uitstekende reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en klantenservice. De auto’s van Toyota kennen nog steeds de minste mankementen per geproduceerde auto. Consumenten zijn fan van de service en kwaliteit van Toyota auto’s. Daarom hoort Toyota tot de top fabrikanten van de wereld.

Toyota produceert meer dan 9 miljoen auto’s per jaar. Ze behoren bij de top 3 autofabrikanten en hebben meer dan 10% marktaandeel wereldwijd. Vandaag de dag zien we veel modellen, zoals de Auris, Aygo, Avensis, C-HR, Prius,en meer. Toyota levert ons prachtige kwaliteit auto’s voor een mooie prijs.

Geschiedenis van Toyota
Schuiven naar boven