Geschiedenis van Volkswagen

Volkswagen, je zult het merk waarschijnlijk kennen als VW. Dat is niet gek, want Volkswagen is een begrip in de autowereld. Volkswagen is een producent van veel populaire auto’s. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde Volkswagen Kever en de Volkswagen Golf. Deze automodellen staan zelfs in de top 5 meeste verkochte automodellen ooit in de wereld. Daarnaast is Volkswagen ook de producent van de VW transporter. Het eerste model van de transporter werd geproduceerd tussen 1950 en 1967. Deze VW transporter leent zich er uitstekend voor om spullen te vervoeren.

In het jaar 1922 had de Oostenrijkse professor Ferdinand Porsche al plannen om goedkope auto’s te gaan produceren. Echter was toentertijd niemand hierin geïnteresseerd. In 1934 besloot de professor om het heft in eigen handen te nemen. Hij kreeg de opdracht van Adolf Hitler om een auto te ontwerpen voor het volk. Op 12 oktober 1936 had Ferdinand Porsche zijn prototypes gereed. De prototypes bleken goede auto’s te zijn die weinig onderhoud nodig hadden.

Adolf Hitler besloot hierop om een fabriek te bouwen voor de productie van de auto’s. In 1940 werd de eerste auto afgeleverd uit de fabriek. De fabriek hield helaas niet lang stand. De fabriek werd namelijk aan het einde van 1945 zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De fabriek werd in 1948 wederopgebouwd en er werd een nieuwe directeur aangesteld, Heinrich Nordhoff. Echter stapte hij in 1948 al weer op. Om van Volkswagen echt een succes te maken was het noodzakelijk dat er een betere en moderne fabriek kwam. Zo opende Volkswagen een nieuwe fabriek in Hannover, deze fabriek werd geopend in 1956.

Volkswagen is onderdeel van de Volkswagen Group. Deze groep van verschillende automerken werd opgericht in 1960. Het eerste automerk dat zich bij de Volkswagen Group aansloot was Audi. Binnen de Volkswagen Group zitten vandaag de dag veel bekende automerken zoals Audi, Seat, Škoda, Lamborghini, Porsche, Bentley, Bugatti en Ducati. Dit maakt dat ze enorm veel kennis en kunde hebben op het gebied van auto’s. Audi speelde in de beginjaren van de Volkswagen Group een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Volkswagen Golf. Op het gebied van autotechniek was Audi op dat moment verder dan Volkswagen. Door de krachten te bundelen werd de immens populaire Volkswagen Golf geproduceerd. In 2007 rolde de 25 miljoenste Volkswagen Golf uit de fabriek in Wolfsburg.

Voor de echte autoliefhebbers biedt Volkswagen de mogelijkheid om hun Volkswagen persoonlijk op te komen halen. Het ophalen van je eigen Volkswagen kan bij de fabriek van Volkswagen in Wolfsburg. Rondom de fabriek is genoeg te doen. Zo is er een zeer leuk museum bij de fabriek. Hier kun je alle kennis opdoen over Volkswagen. Hier vind je ook een uitgebreide collectie aan Volkswagen modelauto’s.

Het succes van Volkswagen kende ook een keerzijde. In 2015 kwam Volkswagen negatief in het nieuws. Wat blijkt is dat Volkswagen speciale software ontwikkelde voor dieselauto’s. Met deze software leek het of deze auto’s schoner en zuiniger zijn dan ze daadwerkelijk waren. Volkswagen moest diep door het stof gaan om de goede merkreputatie te behouden. Echter lijkt het erop dat men het merk niet massaal de rug toekeert.

Geschiedenis van Volkswagen
Schuiven naar boven