Ford SUV modellen

Ford Excursion 2000-2004

Het Amerikaanse merk Ford staat misschien niet bij iedereen bekend om hun SUV modellen. Toch produceren ze al SUV’s en CUV’s (cross-overs) sinds 1965. Inmiddels hebben zij ook een elektrische CUV gebaseerd op de Ford Mustang. Lees verder en ontdek de Ford SUV en CUV modellen.

Ford Bronco (1965 – 1996, 2021 – heden)

Ford Bronco 1990

Ford Bronco is de eerste SUV die door Ford werd ontwikkeld. Liefst 5 verschillende generaties van de Bronco werden verkocht tussen 1966 en 1996. Een nieuwe zesde generatie wordt sinds 2021 verkocht. De naam Bronco werd ook gebruikt in twee gelijknamige modellen: de Ford Bronco II en Ford Bronco Sport.

De Ford Bronco werd oorspronkelijk ontwikkeld als offroad voertuig en moest concurreren met modellen als de Jeep CJ-5 en Toyota Land Cruiser. De Bronco verkocht initieel erg goed. Door de introductie van o.a. de Chevrolet Trailblazer, Jeep Cherokee en International Scout II tussen 1969 en 1974, liepen de vraag naar de Bronco sterk terug.

Om beter te concurreren met andere voertuigen werd in 1978 de tweede generatie van de Bronco uitgebracht. Hiermee verschoof de auto naar de markt van full-size SUV’s. Deze generatie was al bedoeld voor 1974, maar werd uitgesteld door de oliecrisis van 1973. Daardoor werd de productie pas enkele jaren voor het uitkomen van de 3e generatie (in 1980) in gang gezet.

De derde generatie Bronco werd korter en lichter, maar bleef wel in de full-size SUV klasse behoren. Vanaf 1983 werd ook de Bronco II verkocht. Ondanks dat de modellen een naam delen, zijn deze auto’s niet direct gerelateerd aan elkaar.

Tussen 1987 en 1991 werd nog een vierde generatie geproduceerd. Deze variant kreeg veel updates aan zowel het interieur als de buitenkant. Vervolgens werd in 1992 de vijfde generatie geïntroduceerd. Bij deze update werd vooral de voorkant onder handen genomen. O.a. een grotere grill, voorbumper en koplampen werden als nieuw design toegevoegd. In 1996 werd gestopt met produceren van de Bronco. Het daaropvolgende jaar (1997) werd de Bronco opgevolgd door de Ford Expedition (waarover later meer).

Na een afwezigheid van 25 jaar, werd in 2021 de zesde generatie Ford Bronco geïntroduceerd. De styling heeft veel weg van de versies die tussen 1966 en 1977 werden verkocht. De Bronco is vanaf 2021 een midsize SUV waarmee deze wagen meer op het formaat van de Ford Ranger lijkt.

Ford Bronco II (1983 – 1990)

Ford Bronco II

Zoals hierboven beschreven werd de Bronco II geïntroduceerd in 1983 als compacte SUV. Qua formaat leek de Bronco II wel op de Ford Bronco. De Ford Bronco II werd verkocht tussen 1984 en 1990 gelijktijdig met de derde en vierde generatie full-size Ford Bronco. De Bronco II was overigens alleen verkrijgbaar als driedeurs en moest concurreren met de driedeurs variant van de Jeep Cherokee. In 1991 werd de Bronco II vervangen door de mid-size Ford Explorer.

De eerstvolgende compacte SUV van Ford werd de Ford Escape in 2001, die alleen beschikbaar was als vijfdeurs. De eerstvolgende driedeurs SUV is de gelijknamige midsize Ford Bronco uit 2021 die eerder al werd uitgelicht.

Ford Maverick (1993 – 2007)

Ford Maverick Europa
Door Rudolf Stricker – Eigen werk, CC BY-SA 3.0Koppeling

De Ford Maverick is een compacte SUV die tussen 1993 en 2007 werd geproduceerd. Tot 1998 werd de Maverick geproduceerd door het Spaanse Nissan Motor Ibérica. De eerste Maverick was dan ook identiek aan de Nissan Terrano II.

Overigens droeg een andere Ford uit de jaren 70 ook de naam Maverick. Deze compacte middenklasser werd geproduceerd voor de Amerikaanse markt. Ook op de Australische markt was een Maverick verkrijgbaar. Daar ging het echter om een terreinwagen die gebaseerd was op de Nissan Patrol.

De tweede generatie kreeg een behoorlijke upgrade. Deze versie was identiek aan de Mazda Tribute en Mercury Mariner. Deze tweede variant werd ook verkocht op de Amerikaanse markt, maar kreeg daar de naam Ford Escape.

Ford Expedition (1996 – heden)

Ford Expedition 2002 1 | Ford SUV modellen

De Ford Expedition is een full-size SUV. De auto werd in 1997 geïntroduceerd en verving de Ford Bronco. Opvallend bij dit model is dat het de eerste full-size Ford SUV is die als vierdeurs werd verkocht. De Expedition deelt zowel body als mechanische componenten met de Ford F-150.

Bij Ford stond de Expedition eerst bekend onder de naam UN93. Het UN93 programma leidde tussen 1993 en 1996 tot ontwikkeling van dit model. De Ford Expedition kreeg ook veel nieuwe features, waaronder een geluidssysteem met subwoofer aan de achterzijde en leren bekleding.

Van de Ford Expedition werden liefst vier generaties geproduceerd en de auto is tot op heden verkrijgbaar.

Ford Excursion (1999 – 2005)

Ford Excursion 2000-2004

De langste en zwaarste SUV die ooit in massa werd geproduceerd. De Ford Excursion is een heavy duty full-size SUV. De auto werd verkocht tussen 2000 en 2006. Voor 2006 geldt dat de Excursion alleen nog voor de Mexicaanse markt werd geproduceerd. De auto werd bijna alleen maar verkocht in Canada en de Verenigde Staten. Slechts een klein deel van deze auto’s werd geëxporteerd.

Ford Escape (2000 – heden)

Ford Escape

De Ford Escape is een compacte cross-over SUV (oftewel CUV) die sinds 2000 wordt geproduceerd door Ford en al vier generaties kent. Het model werd ontwikkeld in samenwerking met Mazda. Zoals hierboven beschreven was de Ford Escape dan ook gelijk aan de Mazda Tribute.

In 2006 debuteerde de tweede generatie Ford Escape op de Los Angeles International Auto Show. De auto kreeg een redesign om te kunnen concurreren met andere nieuwe compacte SUV’s.

De derde generatie werd samen met de grotendeels gelijke Ford Kuga (waarover later meer), ontworpen en rebadged door Ford of Europe. Veel markten zijn overigens geswitcht van de naam Escape naar Kuga sinds deze generatie.

Een vierde generatie werd geïntroduceerd in 2019 als 2020 model. Dit model wordt geproduceerd in Louisville, Kentucky. Deze auto dient ook als vierde generatie Ford Kuga in landen buiten Noord-Amerika.

Ford Everest (2003 – heden)

Ford Everest 2007

Sinds 2003 wordt de Everest door Ford Motor Company geproduceerd. De Ford Everest werd voornamelijk ontwikkeld voor de Aziatisch-Pacifische regio. De eerste generatie werd gebaseerd op de op Mazda gebaseerde Ford Ranger pick-up truck. De tweede generatie werd juist op de T6 Ranger gebaseerd. In tegenstelling tot de Ford Ranger, heeft de Ford Everest geen Mazda equivalent. De Ford Everest zou namelijk niet passen bij het Mazda merk.

Op de Indiase markt staat dit model overigens onder andere naam bekend, namelijk de Ford Endeavour. Dit om juridische problemen te voorkomen vanwege een specerijenmerk dat ook onder de naam Everest bekend staat.

Ford EcoSport (2003 – heden)

Ford EcoSport 2015

Een subcompacte CUV, zo zou je de Ford EcoSport kunnen omschrijven. Dit model werd origineel gebouwd door Ford Brazil sinds 2003. Een tweede generatie werd in 2012 gelanceerd en werd ook in elkaar gezet in nieuwe fabrieken in India, Thailand, Rusland en Roemenië. De auto kwam pas in 2018 voor het eerst beschikbaar op de Noord-Amerikaanse markt.

Ford Edge (2006 – heden)

Ford Edge

De Ford Edge is een cross-over SUV of CUV die sinds 2006 wordt geproduceerd. De Ford Edge is de eerste mid-size CUV die door Ford op de Noord-Amerikaanse markt werd uitgebracht. Ford heeft het model ook geproduceerd in de vorm van de Lincoln MKX, die sinds 2019 de naam Lincoln Nautilus draagt. De eerste generatie werd overigens ook geproduceerd als Mazda CX-9.

Momenteel zit de Ford Edge in de tweede generatie, die ook op de markt wordt gebracht door Ford of Europe.

Alle productie van de Ford Edge (en Lincoln Nautilus) wordt uitgevoerd door Ford of Canada bij de Oakville Assembly in Ontario.

Ford Kuga (2008 – heden)

De Ford Kuga is een compacte cross-over SUV in het C-segment. De Kuga wordt sinds 2008 geproduceerd, voornamelijk voor de Europese markt. Inmiddels maakt Ford al een derde generatie van de Ford Kuga. De auto’s zijn zowel met voorwielaandrijving als vierwielaandrijving verkrijgbaar. Sinds 2012 wordt de Kuga ook in Noord-Amerika verkocht, maar daar draagt de auto de naam Escape.

Ford Puma (2019 – heden)

Ford Puma 2020
By Vauxford – Own work, CC BY-SA 4.0Link

De Ford Puma is bij Ford in twee verschillende generaties verschenen. Waar de eerste een kleine sportcoupé was, is de tweede een sportieve cross-over SUV. De Puma is dus al langer beschikbaar, want de eerste generatie sportcoupé werd geproduceerd tussen 1997 en 2001. De tweede generatie, is sinds 2019 verkrijgbaar en wordt gezien als de SUV equivalent van de Ford Fiesta.

Ford Mustang Mach-E (2020 – heden)

Ford Mustang Mach-E 2021
By Gold PonyCC BY 3.0Link

De Ford Mustang Mach-E is een volledig elektrisch aangedreven CUV. De auto werd in november 2019 onthult door Bill Ford. Sinds december 2020 is de auto leverbaar en verscheen in het voorjaar van 2021 ook op de Europese markt.

Dit model dankt zijn naam aan de Mach 1-versie van de eerste generatie Ford Mustang uit 1969. De Mustang Mach-E leent ook enkele design elementen uit de conventionele Mustang, zoals de lichtblokken voor- en achteraan en ook de grille.

Ford Bronco Sport (2021 – heden)

Ford Bronco Sport 2021
By Kevauto – Own work, CC BY-SA 4.0Link

De Ford Bronco Sport is een compacte CUV die onder de bekende Bronco naam op de markt werd gebracht. De Bronco Sport werd naast de nieuwe Ford Bronco geïntroduceerd, die in 2021 na 25 jaar afwezigheid opnieuw zijn intrede doet.

Ford Equator (2021 – heden)

De Ford Equator is een mid-size cross-over SUV die gebouwd is door de JMC-Ford joint venture. De productie is gestart begin 2021.

Ford Evos (2021 – heden)

De Ford Evos is net als de Equator een mid-size cross-over SUV. De auto heeft recentelijk (april 2021) zijn debuut gemaakt op Auto Shanghai in China.

Meer interesse in Ford? Bekijk ook alle oude Ford modellen.

Ford SUV modellen
Schuiven naar boven