Belangrijkste verschillen tussen de ANWB en BOVAG koerslijst

ANWB logo

Door: Marieke de Jong

Wil jij weten wat je auto nog waard is? Dan kan je ervoor kiezen om de koerslijst van de ANWB of BOVAG te raadplegen. Je vult simpelweg je kenteken in en er verschijnt een bedrag op je beeldscherm. Maar hoe betrouwbaar is dat getal en waar is het eigenlijk op gebaseerd. We keken naar de verschillen tussen de ANWB en BOVAG koerslijst.

Wat is de dagwaarde van jouw auto?

De waarde van je auto is waarschijnlijk niet iets dat je dagelijks checkt. Pas wanneer je een flinke schade hebt of wanneer je het voertuig gaat verkopen komt de dagwaarde van pas. De dagwaarde van je auto wordt bepaald door de markt. Gaat het om een gewild model met leuke opties zal de waarde minder snel dalen dan wanneer dit niet het geval is.

Nu is het helemaal niet zo moeilijk om zelf de dagwaarde van je auto te bepalen met behulp van een aantal eenvoudige stappen. Maar je kan er ook voor kiezen een koerslijst te raadplegen zoals die van de ANWB of BOVAG.

Hoe werkt een koerslijst?

Eigenlijk werken alle (online-) koerslijsten op dezelfde wijze. De basis is een goed gevulde database met automerken, modellen en uitvoeringen. Van iedere auto in de database is de nieuwwaarde bekend. Op basis van een rekenmodule wordt de dagwaarde bepaald.

De database is ook gekoppeld aan de RDW, zo kan je op basis van een kenteken jouw voertuig oproepen. Zelf zal je dan nog de huidige kilometerstand moeten invullen. De kilometers zijn een belangrijke factor bij het bepalen van de dagwaarde. Een andere factor zijn de extra opties en uitvoering. Bij de koerslijst van de ANWB en BOVAG kan je deze dan ook invullen. Toch zijn er ook wel degelijk verschillen tussen de twee bekende aanbieders van een online koerslijst.

Verschillen tussen de koerslijst van ANWB en BOVAG

Nog even los van het resultaat, waar we zo naar kijken, valt er direct iets op bij het invullen van de gegevens. Wanneer bij de BOVAG het kenteken en de kilometers zijn ingevuld volgt te vraag: “Wanneer ben je van plan je auto in te ruilen?”. De vraag is optioneel en waarschijnlijk alleen iets dat BOVAG gebruikt als statistiek.

Bij het invullen gaat de website van de ANWB veel verder in het vragen van gegevens over de auto. Zo wordt gevraagd om welke uitvoering het gaat en welke extra opties er zijn meegeleverd. Zoals metallic lak of een zonnedak. Deze opties kan je in een keuzelijst aanvinken.

Ook het resultaat is nogal verschillend. Niet zozeer het bedrag als wel de hoeveelheid informatie. Zo geeft de BOVAG koerslijst je alleen een geschatte inruilwaarde. Vergelijken we dat met de uitkomst van de ANWB dan zijn maar liefst zeven verschillende bedragen.

  • Kopen bij een BOVAG bedrijf met garantie
  • Kopen bij een Merkdealer met garantie
  • Inruilen bij een autobedrijf
  • Verkoop tussen particulieren
  • Meeneemprijs
  • Veilingprijs
  • Dagwaarde vervanging total loss

Verschil in uitkomst bedragen

We hebben maar even de proef op de som genomen met drie willekeurige auto’s die we gevonden hebben op internet.

Auto 1Auto 2Auto 3
Kilometerstand89.000120.0005.000
Kenteken86-PNL-9NV-022-KP-413-GX
Vraagprijs€8.599,-€12.800,-€32.940,-
Inruilwaarde BOVAG€6.378,-€10.611,-€26.337,-
Inruilwaarde ANWB€6.200,-€10.350,-€26.450,-

Zoals je ziet is het verschil in bedragen bij onze test minimaal. Er is sprake van slechts enkele honderden euro’s en is zijn zowel BOVAG als ANWB soms hoger dan de ander.

Conclusie

Uiteindelijk gaat onze voorkeur uit naar de koerslijst van de ANWB. Omdat we in deze lijst veel specifieker kunnen aangeven om welke uitvoering het gaat en wat de extra opties zijn. Daarnaast is de uitkomst veel uitgebreider.

Wel met de kanttekening dat we adviseren altijd zelf goed te controleren wat de vraagprijs is van vergelijkbare auto’s. Kijk goed wat de huidige marktwaarde is alvorens je akkoord gaat met de inruilprijs of total loss vergoeding van de verzekeraar.

Belangrijkste verschillen tussen de ANWB en BOVAG koerslijst
Schuiven naar boven