Op vakantie met je elektrische auto een slim idee?

Tesla aan het opladen bij een elektrische laadpaal

Door: Marieke de Jong

Heerlijk met de auto op vakantie naar Spanje of Frankrijk! Maar wat nu als je 1 van de bijna 270.000 elektrische autobezitters in Nederland bent, is rijden naar je vakantiebestemming dan wel zo een slim idee? Kan je onderweg makkelijk laden of sta je straks langs de kant van de weg zonder stroom?

Elektrisch rijden in Europa

In ons eigen Nederland is de verkoop van Elektrische Voertuigen (EV’s) flink toegenomen. In het begin van 2019 telde het land ongeveer 40.000 EV’s, op dit moment zijn dat er iets meer dan 268.000. Hierdoor veranderd de infrastructuur in rap tempo mee. Steeds vaker duikt er een (snel-)laadstation van bijvoorbeeld Fastned of Allego op langs de snelweg of bij een grote supermarkt. Maar hoe gaat dat in Frankrijk of België?

We gaan er gemakshalve maar even vanuit dat je vakantiebestemming in het zuiden van Europa ligt. Kan je dan ook met een gerust hart met de auto op vakantie als deze elektrisch is? Het korte antwoord, JA, dat kan zeker! Echter er is ook een maar. Ga niet op pad zonder voorbereiding.

Voorbereiden van je EV-vakantie

Het is echt een aanrader om niet zomaar op de bonnefooi te gaan rijden. Er worden steeds meer laadstations zichtbaar door heel Europa echter zijn er wel wat zaken om rekening meer te houden. Zo zijn snellaadstations in Frankrijk niet altijd direct aan de snelweg te vinden. Met als gevolg dat je eerst door het tolpoortje moet alvorens je kan laden. Ook zijn bepaalde delen van Wallonië en Noord-Frankrijk nog niet zo ver als Nederland of Duitsland.

Door je reis goed voor te bereiden voorkom je een hoop stress. Stippel op voorhand je route uit op basis van de tussenstops. Je weet hoeveel kilometer de auto kan rijden wanneer deze helemaal geladen is. Plan jouw pitstop op ongeveer 40% resterend, in plaats van 20% of 10%. Dat is vooral prettig voor je eigen gemoedsrust.

Tips voor jouw vakantietrip

Bij het maken van je laadplan zijn er nog wel wat extra zaken om rekening mee te houden. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Check je laadpas

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om laadpassen. Het is goed om je laadpunten vooraf via internet te controleren op de betaalmogelijkheden. Vaak is een creditcard of PIN ook mogelijk. Zorg dat je in ieder geval niet voor verrassingen komt te staan.

Check ook je stekker

Je zal er maar staan, heel je route uitgestippeld kom je eindelijk bij het laadpunt, past de stekker niet. Een Chademo of Mennekes stekker is veel minder gebruikelijk dan CCS. Check daarom eerst welke stekker jij hebt en of het laadstation deze aansluiting ook heeft.

Laden tijdens het slapen

Er zijn twee soorten vakantiegangers, de eerste wil zo snel mogelijk en het liefst in een enkele ruk naar de plaats van bestemming. Voor de andere begint de vakantie op het moment van vertrek. Behoor je tot die laatste groep dan plan je vast ook ergens een lekker hotel tussendoor. Hou dan bij het boeken van je hotel rekening met een laadpaal. Misschien doe je er zelfs verstandig aan de paal te reserveren. Zo kan jouw auto opladen terwijl heerlijk ligt te slapen.

Op vakantie met je elektrische auto een slim idee?
Schuiven naar boven