Waarom moet ik mijn ritten registreren?

Rittenregistratie komt voort vanuit de eisen gesteld door de Belastingdienst. En natuurlijk niet voor iedereen: rittenregistratie is in het leven geroepen voor de zakelijke rijder zonder bijtelling.

Bijtelling

Bijtelling betaal je wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt met een zakelijk voertuig. Bijtelling is een bepaald percentage van de nieuwwaarde van jouw auto, mits deze jonger is dan 15 jaar. Voertuigen ouder dan 15 jaar geldt een percentage over de dagwaarde. Echter is dit alleen mogelijk voor ondernemers en niet voor medewerkers. Deze bijtelling wordt gezien door de overheid als een extra vergoeding, als je hier ook privé plezier van kunt beleven. En dat is de reden waarom je bijtelling betaalt: bijtelling wordt bruto bij je loon opgeteld.

Geen bijtelling

Een zakelijke auto rijden zonder bijtelling is ook een optie. Als je kiest om geen bijtelling te betalen, geldt dit voor het gehele kalenderjaar. Je kunt pas rond de jaarwisseling switchen om wel of geen bijtelling te betalen. Heb je ervoor gekozen om geen bijtelling te betalen? Dan mag je maximaal 500 kilometer privé rijden met jouw zakelijke auto. Je bent dan echter wel verplicht om een sluitende rittenregistratie bij te houden.

Sluitende rittenregistratie

Rittenregistratie moet aan een aantal eisen voldoen volgens de Belastingdienst. Deze eisen zijn als volgt:

  • Kenteken, merk en type voertuig;
  • Bestuurder;
  • Datum van gereden ritten;
  • Ritnummers;
  • Begin- en eind kilometerstand per rit;
  • Begin- en eindlocatie per rit;
  • Aantal gereden kilometers;
  • Aard van de rit: zakelijk, privé of woon/werk.

Als je al deze gegevens netjes bijhoudt in combinatie met een agenda die hierop aansluit, dan heb je een goede rittenregistratie. Let wel op: deze gegevens moet je minimaal vijf jaar bewaren, de Belastingdienst mag namelijk altijd met terugwerkende kracht data bij je opvragen. Wil je sluitende kilometerregistratie hebben? Laat dan een BlackBox in jouw auto bouwen. Meestal gebeurt dat gewoon op locatie. Controleer dan ook direct of jouw leverancier is aangesloten bij Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen. Zo weet je precies of jouw rittenregistratie sluitend is of niet.

Waarom moet ik mijn ritten registreren?
Schuiven naar boven