Smart

Oranje Smart auto

Het concern Daimler AG fabriceert de voertuigen onder dit merk. De merknaam kwam in 1994 tot stand in het kader van de samenwerking die Swatch met Mercedes-Benz was aangegaan – de “Swatch Mercedes ART”. Al in 1998 kwam de W450 op de markt, het eerste Fortwo-model. Daarna verscheen in 2004 het eerste Forfour-model, het type W454. De belangrijkste vestiging voor de fabricage ervan is gelegen in het Franse Smartville in Hambach. Inmiddels zijn deze wagens in 46 landen leverbaar.

auto-onderdelenshop24.nl
De afbeelding toont de hoofdlijnen van SMART

Er kunnen momenteel drie modellen worden gekocht: de Fortwo, de Fortwo Cabrio en de Forfour. Binnen Europa zijn deze uitsluitend te koop in een EQ-uitvoering, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektromotor. Voordien heeft het bedrijf ook al de uitvoering Roadster gebouwd (2003-2005). Opvallend aan dit model is dat het sportieve uiterlijk, het verwijderbare Targa-dak en turbomotor.

Typisch voor deze stadswagens zijn de ongewone vormgeving van zowel de binnen- als buitenkant en een aantal opmerkelijke constructieve aspecten. De auto’s hebben achterwielaandrijving en de motor ligt achterin, uitzondering hierop is de Smart Roadster, de motor bevindt zich namelijk in het midden van het voertuig.

Verder speelt de Tridion-cel een sleutelrol. Deze hemisferische cabine bestaat uit hoogsterkte staal, waarmee de inzittenden tijdens een botsing voor, zij- of achterkant en het kantelen van het voertuig op een goede manier worden beschermd. De panelen van de carrosserie worden vervaardigd van kunststof, dat betekent dat de wagen minder zwaar is en dat de carrosserie sneller hersteld kan worden. Door de speciaal uitgevoerde kreukelzones kan de kracht die vrijkomt bij een botsing worden verspreid en wordt de cabine ontzien.

Met betrekking tot de actieve veiligheid beschikken deze wagens over frontale airbags, driepuntsgordels voorzien van gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers, een ABS-systeem, een remkrachtverdeler, een elektronische stabiliteitsregeling, een Cross Wind Assist-systeem, een Active Brake Assist-systeem en een Hill Start Assist-systeem.

Elk van de drie moderne elektrische varianten van de Smart wagens heeft een drie fasemotoren met een vermogen van 60 kW/160 Nm, wat hen in staat stelt om een maximumsnelheid van 130 km/u te realiseren. Tegelijkertijd heeft de accu van 17,2 kWh de capaciteit om per lading ca. 130 km afstand af te leggen.

Smart
Schuiven naar boven