Overstappen van autoverzekering: waar let je op?

Auto repareren

Stel: je dook laatst je administratie in en kwam erachter dat je inmiddels al drie jaar dezelfde autoverzekering hebt. Oftewel, een uitgelezen moment om over te stappen. Maar tegelijkertijd is het even geleden dat je voor het laatst naar je verzekering omkeek. Hoe zit het dan ook alweer? Waarmee moet je allemaal rekening houden als je een nieuwe verzekeraar kiest? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Contractduur en opzegtermijn

Als je huidige contract nog niet is afgelopen, loop je het risico om administratiekosten te moeten betalen wanneer je overstapt. Doorgaans hebben autoverzekeringen een contractduur van 1 jaar, dus zit je niet snel in deze situatie. Toch zijn er contracten van meerdere jaren, dus check van tevoren je polis. Ook met je opzegtermijn moet je rekening houden als je van autoverzekering gaat overstappen. Deze vind je ook op je polis.

Past je dekking nog wel bij je?

Het kan zijn dat je situatie in die drie jaar veel veranderd is, of dat je auto een stuk minder waard is geworden. Dan loont het om niet alleen van verzekeraar te veranderen, maar om ook je dekking aan te passen. Dit zijn de opties:

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid): deze verzekering vergoedt schade die jij met je auto bij anderen veroorzaakt, maar niet schade aan je eigen auto.
  • WA + beperkt casco: hiermee wordt aanvullend schade vergoedt aan je eigen auto, mits deze schade niet duidelijk door eigen schuld is veroorzaakt.
  • WA + volledig casco (all risk): vrijwel alle schade aan je auto is gedekt.

Hoe uitgebreider je dekking, hoe hoger je premie. Neem dit dus mee in je keuze: als je je auto tegenwoordig veel vaker bent gaan gebruiken, kan het wellicht geen kwaad je dekking te verhogen. Nu je toch gaat overstappen, hoeft je er qua premie niet eens zo erg op achteruit te gaan. Lees ook: Moet ik een WA-verzekering afsluiten als ik een auto of ander voertuig heb?

Ga voor een lagere premie

Het lijkt een open deur aangezien dit de voornaamste reden is dat mensen overstappen, maar ten slotte toch even voor de volledigheid: zorg dat je bij je nieuwe verzekeraar minder premie gaat betalen. Of als je premie omhoog gaat, dat je er flinke extra dekking of aantrekkelijke voorwaarden voor terugkrijgt.

Vergeet ook niet je opgebouwde schadevrije jaren mee te nemen in deze berekening, want niet elke verzekeraar geeft evenveel no-claimkorting. Het zou zonde zijn als je al jaren niet geclaimd hebt en je naar een verzekeraar overstapt die dit niet zo sterk beloont. Check dus de bonus-malus ladder van de verschillende verzekeraars.

Wacht geduldig op de bevestiging

Heb je na een uitgebreide zoektocht een goedkope autoverzekering gevonden en een aanvraag gedaan? Dan kan het soms even duren voordat je nieuwe verzekeraar die aanvraag officieel accepteert. In sommige gevallen weigeren ze zo’n aanvraag namelijk, bijvoorbeeld als je in het verleden problemen hebt gehad met het op tijd betalen van verzekeringen, of als je rijbewijs ooit is ingenomen. Wacht dus voor de zekerheid altijd tot je aanvraag geaccepteerd is voordat je je huidige verzekering stopzet. Heb je de bevestiging binnen? Gefeliciteerd!

Overstappen van autoverzekering: waar let je op?
Schuiven naar boven