Column: Mijn oude, vertrouwde diesel

Deze column is geschreven door Jur Schotpoort.

We weten het nog als de dag van gister, althans ik. Het was een prachtige zomerdag, de zon scheen en de lucht was kraakhelder. Als kleine jongen werd ik mee naar buiten getrokken. En daar stond ze dan, zo stoer en zelfverzekerd als ze was. Haar exterieur glinsterde, zo onbezoedeld. Mijn vader opende het portier en ik hoorde zorgwekkend: “Pas je op jongen, met die bekleding”.

Eenmaal achterin gekropen, vol met verwachting en adrenaline startte hij zijn grote liefde. Al mijn zintuigen sloegen op hol. De smaak en de geur van koude brandstof deden wat met mij. Het leek alsof een engeltje over mijn tong piste. Wanneer het pedaal werd ingetrapt en haar voorgevel leek op te stijgen, verstijfde ik.

Een oude cassette ging haar gleuf in en we reden de hele dag onder de blauwe hemel. Nostalgie.

Het is voor veel mannen, onder andere mijzelf, nog steeds een droom om zo’n klassieke auto te mogen bezitten. Het blijkt namelijk dat één op de vijf mannen meer geniet van zijn wagen, dan van zijn vrouw. Ben ik dan de enige die onwel wordt bij de gedachte om straks elektrisch te rijden? Dat is alsof ik na 20 jaar mijn vrouw moet inruilen voor een ‘iets wat mindere versie’.

Ook zeggen we gedag tegen een stukje historiek. Onze kleinkinderen weten straks niet meer hoe de drijfmachine van een oude JEEP klinkt. Krijgen ze daar dan op school les over straks? Oké, het zijn vervuilers. We weten allemaal – groot of klein, jong of oud – dat de uitlaatgassen slecht zijn. Maar laten we even stil staan bij die vliegende machines in de lucht. En dan nog te bedenken dat zij meer geluidsoverlast veroorzaken dan mijn pruttelende diesel.

Ik word verdrietig bij de gedachte. Vrijheid zal niet meer hetzelfde zijn en 80’s hits zullen nooit meer hetzelfde klinken. Hollywood-acteurs en actiefilms zullen nooit meer zo ruig zijn. Zie je het al voor je, Silvester Stallone in een geluidloze Tesla?

Helaas ben ik geen politicus en zal mijn standpunt niet doorkomen in de Tweede Kamer, maar ik wil jullie wel een tip meegeven. Laten we genieten van onze geliefdes. Laten we ze berijden zolang het nog kan. Geniet. Voordat we het weten is het over.

Column: Mijn oude, vertrouwde diesel
Schuiven naar boven