Mazda verkoopt jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen auto’s

Mazda model 3

Het Japanse automerk Mazda is een wereldbekend automerk dat in 1920 is opgericht. Met een jaarlijkse autoverkoop van ongeveer 1,6 miljoen, is Mazda een van de grootste Japanse automobielfabrikanten. Mazda doet het naast Japan ook goed in Europa. Europa is namelijk het tweede belangrijkste afzetgebied van de verkoop van hun voertuigen. Naast Japan en Europa, richt de autofabrikant zich ook op de belangrijke gebieden Australië en Noord-Amerika.

Een bedrijf met een rijke geschiedenis

Het bedrijf kent een rijke geschiedenis. Het merk had namelijk in de beginjaren een zeer breed assortiment. In 1920 waren auto’s namelijk niet de enige gebruiksproducten die door hen werden geproduceerd. Zo ontwikkelde Mazda in die tijd onder meer machines, bootuitrustingen en ook motorfietsen. In 1931 vond de oprichter dat het tijd werd om hun assortiment verder uit te breiden met auto’s. Driewielers, personenwagens en bestelwagens werden toen ontwikkeld. Hierna volgden ook een aantal vrachtwagens. Mazda werd vanaf toen een grote speler in de wereld van motorvoertuigen en dat zijn zij nog steeds. Nog steeds is Mazda een van de grootste Japanse automobielfabrikanten en daar merken wij in Nederland ook wat van. Door de Hollandse Auto Import maatschappij werden de eerste Mazda’s naar Nederland gehaald in 1967. Zij introduceerde hier de vierdeurs middenklasser (Mazda 1500) te koop vanaf net geen 10.000 gulden.

Hoewel Mazda vaak niet in de top 10 staat van meest verkochte automerken in Nederland, zien we steeds vaker Mazda’s op de weg. Mazda heeft op dit moment 8 modellen in het assortiment in verschillende segmenten. Zo heeft Mazda auto’s in de compacte klasse, de compacte middenklasse, de middenklasse. Voorheen had Mazda ook twee modellen in de hogere middenklasse. Deze modellen zijn echter inmiddels uit productie.

De fijne compacte middenklasse auto van Mazda

Een voorbeeld van een auto uit de compacte middenklasse van Mazda is de Mazda 3. In Japan wordt deze auto ook wel de Axela genoemd. Het is een compacte auto die beschikbaar is in verschillende uitvoeringen. Zo is er van de Mazda 3 zowel een hatchback als een sedan beschikbaar. Van zowel de hatchback als de sedan zijn er drie uitvoeringen beschikbaar. Dit zijn de Mazda 3 Standaard, de Mazda 3 Comfort en de Mazda 3 Luxury. Naast deze verschillende uitvoeringen zijn er ook nog andere combinaties mogelijk zoals Comfort met Bose, Comfort met Bose en leer en Luxury met I-Activsense pakket. Dat maakt dat deze auto naar vele wensen zijn aan te passen zodat de Mazda 3 voor een groot publiek interessant wordt.

Al met al zijn de Mazda’s een fijne auto en het is een mooie zet geweest van de Hollandse Auto Import maatschappij om dit Japanse merk in 1967 naar Nederland te halen.

Mazda verkoopt jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen auto’s
Schuiven naar boven