Kies het juiste oliefilter voor jouw auto

Oliefilter

Voor een goede werking van de automotor is motorolie onmisbaar. Schone olie laat alle onderdelen optimaal werken terwijl het de wrijving vermindert. Minder wrijving betekent ook minder hitte. In dit opzicht is motorolie ook voor de stabiliteit van de motortemperatuur medeverantwoordelijk.

In de olie hopen zich mettertijd deeltjes op, o.a. slijtagemateriaal van de onderdelen, maar ook stof en andere vervuiling. Tijdens de circulatie stroomt de olie door het oliefilter, die grote, zowel als minuscule deeltjes tegenhoudt. Zo blijft de olie langer in optimale conditie.

Zonder het oliefilter zou de olie sneller vervuild raken, hetgeen de werking van de motor aantast en zijn levensduur met ongeveer de helft inkort. Je zou dan de olie om de 700 – 1200 kilometer moeten verversen.

Oliefilters
Oliefilter foto genomen van website besteonderdelen.nl

Vervangen

Het filter is met enige regelmaat aan vervanging toe. De frequentie hiervan wordt bepaald door een aantal factoren. De meeste experts bevelen een nieuw oliefilter aan bij elke olieverversing of om de 5.000 km. Er zijn echter meerdere factoren die dit interval beïnvloeden.

Wanneer het oliewaarschuwingslampje op het dashboard brandt, kan dit een indicatie zijn dat het tijd wordt om het oliefilter te vervangen. Het branden van het lampje kan immers veroorzaakt zijn door een verstopt, beschadigd of lek filter. Mogelijkerwijs dien je het oliefilter vaker te vervangen wanneer je rijdt in stoffige omgevingen.

Het gebruik van je auto voor bouwwerkzaamheden of landbouw werkt een snellere vervuiling van de motorolie in de hand en dit versnelt op zijn beurt het dichtslibben van het filter.

Het juiste filter

Het juiste oliefilter kiezen is uiterst belangrijk. De producten lijken veel op elkaar, echter kleine verschillen in de schroefdraad (opschroeffilter) of de grootte van de pakking (inzetfilter) kunnen bepalen of een product al dan niet functioneert in jouw auto.

Je kunt vandaag de dag gelukkig nauwelijks nog fouten maken. De gebruikershandleiding van je auto verschaft informatie over het correcte onderdeel. Online vind je tal van catalogi, waar je het passende product aan de hand van het automerk en model (en vaak zelfs chassisnummer) kunt uitzoeken.

Filtermedium

Het opschroeffilter kom je nog in veel auto’s tegen. Het inzetfilter met patroon geniet in toenemende mate de voorkeur omdat dit een milieuvriendelijker alternatief is. Het werkzame onderdeel is in beide versies het filtermedium.

Voordelige oliefilters zijn voorzien van een medium van papier, vervaardigd uit cellulose en geïmpregneerd met hars. Deze bieden adequate filtering bij normaal gebruik en regelmatige verversingsintervallen.

Duurdere varianten zijn voorzien van filtermateriaal dat bestaat uit gecomprimeerde synthetische vezels. Deze gaan langer mee. Moderne auto’s hebben dermate lange verversingsintervallen, dat de traditionele papierfilters simpelweg niet langer voldoen omdat het medium dan desintegreert voordat de olie aan verversing toe is. Een oliefilter met een volledig synthetisch filtermedium geniet dan de voorkeur. Dit is wel meteen de duurste optie.

Met een zorgvuldige keuze en een tijdig olie-onderhoud handhaaf je een optimale werking en een langere levensduur van de automotor.

Kies het juiste oliefilter voor jouw auto
Schuiven naar boven