Geschiedenis van Land Rover

Het design voor originele Land Rover werd in 1947 begonnen door Maurice Wilks, die op dat moment de chief designer bij de Rover Company was. Hier werkte hij samen met zijn broer, Spencer Wilks, die bij Rover managing director was. Het design werd waarschijnlijk gebaseerde op de jeep. Het prototype, dat later Centre Steer genoemd werd, werd gebouwd op het chassis van een Jeep.

Het bedrijf Land Rover bestaat sinds 1978. Daarvoor was het een product in de productielijn van Rover Company, dat op haar beurt was opgenomen in de Rover-Triumph divisie van British Leyland Motor Corporation (BL).

Het voortdurende commerciële succes van de originele Land Rover modellen, en later de Range Rover in de zeventiger jaren, zorgde voor een apart bedrijf voor Land Rover, dat nog wel onder moederbedrijf BL zou vallen.

In 1988 bleef Land Rover onderdeel van de Rover Group, nadat BL werd opgesplitst en geprivatiseerd. 6 jaar later werd Rover Group overgenomen door BMW. In 2000 brak BMW de Rover Group op en verkochten zij Land Rover aan Ford Motor Company. Enkele jaren later in 2006 kocht Ford het hele Rover-merk over van BMW.

Vervolgens werden Jaguar en Land Rover verkocht aan Tata Motors. Sinds augustus 2012 maken de meeste Land Rovers gebruik van de motoren van Ford. Tata Motors heeft het recht om motoren van Ford te kopen tot 2019.

Geschiedenis van Land Rover
Schuiven naar boven