Elektrische auto opladen kan nog voordeliger

Elektrische auto opladen

U bent de trotse bezitter van een elektrische auto? Dan willen we u allereerst feliciteren met uw goede keuze om duurzaam te gaan rijden. Elektrische auto’s worden beschouwd als het vervoer van de toekomst. De CO2-uitstoot van uw elektrische auto is gerekend over zijn hele leven, gemiddeld zo’n 40% lager dan die van een benzineauto. Elektrisch rijden is daarom beter voor schonere lucht op straat en veel beter voor ons klimaat. Bovendien is elektriciteit een stuk goedkoper dan benzine.

Nu er steeds meer elektrische auto’s rondrijden in Nederland is ook het aantal laadpalen flink uitgebreid. Momenteel staan er in ons land al ruim 50.000 openbare laadpalen waarvan er meer dan 1000 snelladers zijn. Nederland is één van de koplopers in Europa wanneer we kijken naar het aantal openbare oplaadpunten. U hoeft dus eigenlijk nooit ver te rijden om uw elektrische auto op te laden.

Wat kost laden bij een openbare laadpaal of snel lader?

Wanneer u uw elektrische auto gaat opladen bij een openbare laadpaal, betaald u een prijs per Kwh. De tarieven van openbare laadpalen laten best grote verschillen zien. De aanbieder heeft immers kosten voor het aanleggen en onderhouden van de laadpaal en wil liefst ook nog wat winst maken. De prijzen van het opladen bij zo’n openbare laadpaal liggen gemiddeld rond € 0,41 maar er zijn ook uitschieters te vinden waar u € 0,60 per Kwh betaald. Als we dan uitgaan van een elektrische auto met een verbruik van 17 kWh per 100 kilometer betaald u € 0,07 aan energiekosten per kilometer. Snel laders zijn iets duurder in gebruik. Een belangrijk verschil tussen een snel lader en een laadpaal is dat deze palen werken op DC- stroom. Openbare laadpalen werken op AC-Stroom. Het laden met DC-stroom gaat een stuk sneller omdat er veel minder weerstand is. De stroom gaat direct van positief naar negatief. U betaald bij een snel lader gemiddeld € 0,60 per kWh. Dat komt uit op een totaal van € 0,10 per kilometer aan energiekosten bij een verbruik van 17 kWh per 100 kilometer. Vaak kun je bij deze aanbieders ook gebruik maken van een laadpas. U betaald dan een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor betaald u iets minder per kWh.

Thuis laden

Thuis laden is en blijft de goedkoopste optie. Hier betaald u uw eigen stroomtarief. U kunt, wanneer u thuis wilt laden, kiezen voor het laten plaatsen van een laadpaal thuis, of gebruik maken van een thuislader. Een thuislader kunt u overal gebruiken, dus ook als u bijvoorbeeld ergens op bezoek bent. Een eigen laadpaal laten plaatsen is ook een hele goede optie die vaak makkelijker is en vaak hogere laadsnelheden biedt dan een thuislader. Uiteraard brengt het installeren van de laadpaal kosten met zich mee. Het zal dus enige tijd vergen voor u uw investering eruit heeft maar in gemak en snelheid zie je dat gelijk terug. Je kunt bijvoorbeeld direct zien wat de kosten van het opladen zijn. Laadpalen voor thuis zijn er in verschillende modellen met elk hun eigen voordelen. Onafhankelijk laadspecialist Laadkompas helpt u graag met het adviseren over de juiste laadpaal voor u.

Elektrische auto opladen kan nog voordeliger
Schuiven naar boven