De accu van je auto

Jumpstart kabels

De accu van je auto kun je een beetje vergelijken met de batterij van je smartphone. Als je geen batterij hebt kun je ook geen gebruik maken van je telefoon. Datzelfde geldt voor de accu van je auto. Zonder accu kun je de auto niet starten.

De accu levert, wanneer je de auto start, stroom aan de startmotor waardoor deze gaat draaien. De startmotor zorgt dat de motor aanslaat, waarbij ook de dynamo in werking wordt gezet. De dynamo zorgt dan weer voor het opladen van de accu.

De accu levert de energie voor diverse elektrische accessoires in je auto. Denk hierbij aan de lampen, de knipperlichten, het lampje in de auto, de radio, het verwarmingssysteem en het navigatiesysteem. Een accu van een auto kan leeg raken doordat bijvoorbeeld het lampje in de auto is blijven branden.

Als de accu leeg is, kun je deze opladen

Met een lege accu start je auto niet. Je kunt de auto dan proberen te starten door gebruik te maken van startkabels. Deze sluit je aan op de accu van je eigen auto en op de accu van een tweede auto. Het is aan te raden om, tijdens deze overdracht, de motor van de tweede auto te laten draaien.

In de meeste gevallen lukt het zo de auto te starten. Maar het is dan wel belangrijk om, bij thuiskomst, de accu goed bij te laden met een acculader 12v. Als je de accu oplaadt met een acculader dan bevestig je deze aan de accu van de auto. Vervolgens laadt deze de accu rustig op.

Als je de accu toch moet opladen, controleer dan ook gelijk of er aanslag op de polen van de accu zit. Dit vuil kun je weghalen met een borstel en een oplossing van water met soda. Als je alleen maar kleine stukjes rijdt met je auto, slijt een accu veel sneller.

De accu vervangen

Wanneer een accu zwakker wordt, merk je dat je de auto moeizamer kunt starten. De accu van een auto die vaak lange afstanden rijdt, wordt ook langzaam zwakker. Een accu gaat gemiddeld 6 jaar mee. Een zwakke of versleten accu kan, zeker in de winter, voor problemen zorgen. Je kunt dan ook een tikkend geluid horen bij het starten.

De autolampen en het lampje in de cabine gaan zwakker branden. Dan wordt het tijd om de accu te vervangen. Accu’s zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en maten. Het beste is om op de oude accu te kijken welke accu het beste past bij uw auto. Zo weet je ook of de maat en de vorm past. Het is ook mogelijk om, bijvoorbeeld op de website van Winparts, het kenteken van je auto in te vullen. Dan zie je alle onderdelen die voor jouw auto geschikt zijn, dus ook de meest geschikte accu’s.

De accu van je auto
Schuiven naar boven