Wanneer kies je voor WA- en wanneer voor allrisk?

Mercedes modellen

Als autobezitter ontkom je er niet aan: een autoverzekering. Het is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om jezelf en anderen te beschermen tegen onverwachte kosten. Maar met de vele opties die er zijn, kan het kiezen van de juiste dekking een uitdaging zijn. Laten we de verschillende dekkingen voor autoverzekeringen onder de loep nemen en ontdekken wanneer je voor welke dekking moet kiezen.

De Basis: Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Wat dekt het?

 • Schade aan anderen: De WA-verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Denk aan materiële schade zoals aanrijdingen en letselschade aan andere weggebruikers.

Wanneer kiezen?

 • Oudere auto’s: Als je auto meer dan tien jaar oud is en niet veel meer waard is, kan een WA-verzekering voldoende zijn.
 • Kostenbesparing: Het is de goedkoopste optie en voldoet aan de wettelijke eisen.

Uitgebreidere Dekking: WA Plus (Beperkt Casco)

Wat dekt het?

 • Schade aan anderen: Net als WA.
 • Schade aan je eigen auto: Diefstal, inbraak, ruitbreuk, brand, storm- en hagelschade, en botsingen met dieren.

Wanneer kiezen?

 • Auto’s van vijf tot tien jaar oud: Voor auto’s die nog wat meer waarde hebben, biedt deze dekking een goede balans tussen premie en bescherming.
 • Risicovolle situaties: Als je vaak op plekken parkeert waar veel kans is op inbraak of schade door weersomstandigheden.

Volledige Dekking: Allrisk (Volledig Casco)

Wat dekt het?

 • Schade aan anderen: Zoals WA.
 • Schade aan je eigen auto: Alle oorzaken, inclusief aanrijdingen door eigen schuld, vandalisme en alle situaties die onder WA Plus vallen.

Wanneer kiezen?

 • Nieuwe auto’s: Voor auto’s tot vijf jaar oud die een hoge waarde hebben.
 • Financiering of lease: Als je auto op afbetaling is gekocht of geleased, eisen financierders vaak een allrisk-verzekering.
 • Gemoedsrust: Als je je geen zorgen wilt maken over de kosten van reparaties, zelfs als je zelf een ongeluk veroorzaakt.

Extra Opties en Overwegingen

Naast de basisdekkingen kun je je autoverzekering uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen:

 1. Rechtsbijstandverzekering: Vergoedt juridische bijstand bij verkeersgeschillen.
 2. Schadeverzekering voor inzittenden: Vergoedt letsel- en materiële schade aan jou en je passagiers.
 3. No-claimbeschermer: Hiermee kun je één keer per jaar een schade claimen zonder dat het gevolgen heeft voor je no-claimkorting.

Hoe Maak je de Juiste Keuze?

 1. Waarde van je auto: Hoe hoger de waarde, hoe meer dekking je nodig hebt.
 2. Leeftijd van je auto: Nieuwe auto’s zijn duurder om te repareren en te vervangen, dus een uitgebreide dekking is zinvol.
 3. Jouw financiële situatie: Kun je een dure reparatie zelf betalen, of heb je liever de zekerheid van een uitgebreide verzekering?
 4. Gebruik van de auto: Rijd je veel of weinig? Parkeer je op straat of in een garage? Deze factoren beïnvloeden je risico op schade.

Conclusie

Het kiezen van de juiste autoverzekering hangt af van verschillende factoren, waaronder de waarde en leeftijd van je auto, je financiële situatie en hoe je de auto gebruikt. Het loont vrijwel altijd om eerst te gaan vergelijken. Autoverzekering vergelijken? Dat is binnen een paar minuten gedaan. Of je nu gaat voor de basis WA, de iets uitgebreidere WA Plus, of de volledige dekking van een allriskverzekering, het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw specifieke behoeften.

Wanneer kies je voor WA- en wanneer voor allrisk?
Schuiven naar boven