Al uw vragen beantwoord over keuring rijbewijs 75+: Hoe, wanneer en waarom.

Rijbewijs

Iedereen houdt van de vrijheid die enkel het rijden van uw eigen wagen geeft. Niet afhankelijk zijn van vrienden, familie of openbaar vervoer betekent zelfstandigheid, en die zelfstandigheid wil u natuurlijk zo lang mogelijk bewaren. Om dit te kunnen doen als 75-plusser, moet u wel een medische keuring ondergaan. Maar hoe werkt dat, wat zijn de kosten, en waar vindt u een geschikte keuringarts. In dit artikel komt u te weten hoe u als 75-plusser uw rijbewijs verlengt.

Hoe haalt u als 75-plusser uw rijbewijs in 5 stappen?

Volg deze 5 stappen om snel en eenvoudig uw rijbewijs 75+ aan te vragen.

1. Vul een Gezondheidsverklaring in bij het CBR

Log in met uw DigID bij Mijn CBR. Beantwoord vragen over uw gezondheid en eventueel medicijngebruik. De verwerking van de Gezondheidsverklaring kost in 2022 € 41,50.

2. Maak een afspraak bij een bevoegde keuringsarts

Het CBR zal u een bericht geven om zich te laten testen door een bevoegde keuringarts rijbewijs. Hierbij neemt u de formulieren van het CBR mee. Deze test kost meestal rond € 70,-, afhankelijk van de arts.

3. Laat uw gezondheid keuren

De arts zal u grondig controleren en de nodige formulieren invullen. U kan de papieren zelf aanleveren en weer bezorgen aan het CBR, maar de arts kan de formulieren ook online invullen, waardoor ze automatisch weer bij het CBR aankomen.

4. Het CBR zal uw aanvraag beoordelen

Een arts van het CBR zal nakijken of u geschikt bent om te rijden. In bepaalde gevallen is er extra info nodig, of extra onderzoek. Zo niet, ontvangt u uw Gezondheidsverklaring van het CBR.

5. Verleng uw rijbewijs bij uw gemeente

Eens u over een gezondheidsverklaring van het CBR beschikt, kunt u uw rijbewijs bij uw gemeente aanvragen. Dit kost € 41,60 bij de meeste gemeenten en kan ook online.

Waarom is de rijbewijskeuring belangrijk?

Eens men wat ouder wordt, kan men te maken krijgen met lichamelijke kwalen, die aan sommigen bijvoorbeeld verminderd zicht of vertraagde reactievermogen kunnen geven. Dit kunnen bijvoorbeeld aandoeningen als epilepsie, nachtblindheid, oogaandoeningen, enz. zijn.

Om uw eigen veiligheid, maar ook die van de andere weggebruikers, te garanderen, moet u, zodra u 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs wil verlengen, over een gezondheidsverklaring en medische keuring beschikken.

Hoe lang is het nieuwe rijbewijs geldig?

In principe, zoals u waarschijnlijk weet, is een rijbewijs 10 jaar geldig in Nederland. Deze moet dus om de 10 jaar verlengd worden. Eens u echter ouder dan 65 bent, verandert de situatie.

Hoelang uw nieuwe rijbewijs geldig zal zijn en of u een gezondheidsverklaring nodig hebt, hangt van uw leeftijdscategorie af.

  • Leeftijd 65 – 70: Indien u als 65-plusser, jonger dan 70, uw rijbewijs verlengt, is een nieuw rijbewijs slechts geldig totdat u 75 jaar wordt. Als u bijvoorbeeld op uw 68e uw rijbewijs verlengt, is die dus zeven jaar geldig.
  • Leeftijd 70 – 75: Indien u als 70-plusser, jonger dan 75, uw rijbewijs verlengt, is een nieuw rijbewijs slechts 5 jaar geldig. Als u bijvoorbeeld op uw 74e uw rijbewijs verlengt, dan is die geldig tot en met uw 79e.
  • Leeftijd 75+: Nadat 75e bent, moet u medisch gekeurd worden om te mogen rijden, en moet u een gezondheidsverklaring en een medische keuring voorleggen bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs. De rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig.

Wat staat er in het gezondheidsverklaring?

U weet nu dat u een gezondheidsverklaring nodig hebt om uw rijbewijs te verlengen. Maar wat staat erin? Dit is een verklaring die u zelf invult, waarin u aangeeft dat u zichzelf in staat acht veilig op de baan te komen en op een verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer. Deze verklaring moet u aanvragen, betalen en invullen bij het CBR.

Hoe krijgt u de medische keuring rijbewijs?

Nadat u bericht krijgt van het CBR, kunt u bij een bevoegde arts langsgaan met uw formulieren van het CBR, al kan de arts de formulieren ook online invullen. Daarvoor kunt u in principe naar uw eigen huisarts. Vaak is het aan te raden uw keuring rijbewijs bij gespecialiseerde artsen, zoals die van Keuringarts.nl. Daar vindt u een netwerk van gespecialiseerde keuringartsen, met praktijken in alle Nederlandse provincies en in de meeste steden. Zo hoeft u uw bestaande relatie met uw huisarts niet onder druk te zetten.

Wat kost een rijbewijskeuring 75+?

De rijbewijskeuring is een gesprek met de arts, naast een onderzoek om uw geestelijke en lichamelijke gezondheid te bepalen Een rijbewijskeuring voor 75-plussers kost meestal rond de €70. Hierbij wordt gekeken naar het zicht, de urine, medische geschiedenis, en krijgt u een algemeen lichamelijk onderzoek.

Wat moet ik meenemen voor de rijbewijskeuring?

Voor de rijbewijskeuring hebt u het volgende nodig:

  • Uw unieke ZD code
  • Uw rijbewijs
  • Uw urine (ter plaatse een staaltje afnemen)
  • Eventueel een medicatieoverzicht, indien u medicatie neemt.

Wat als ik niet rijgeschikt ben?

In geval dat de arts u niet medisch geschikt bevindt, kunt u geen nieuw rijbewijs aanvragen. In bepaalde gevallen kunnen aan het nieuwe rijbewijs extra voorwaarden worden gesteld, zoals niet rijden ’s nachts of voortaan met een automaat rijden. Afhankelijk van de medische keuring kan worden bepaald hoe lang de nieuwe rijbewijs geldig is, met een maximum van 5 jaar.

Indien u toch meent dat u wel rijgeschikt bent, kunt u bij een andere keuringarts proberen.

Kan ik mijn rijbewijs online verlengen?

Zoals veel administratieve zaken in Nederland, kunt u ook uw rijbewijs online verlengen. Hierbij logt u in bij uw gemeente, met behulp van uw DigiD. Hier vindt u dan ook een overzicht van alles wat u moet invullen en uploaden.

Hoeveel kost een rijbewijs verlengen als 75-plusser?

DienstKost
Gezondheidsverklaring CBR€ 41,50
Medische keuring rijbewijs€ 70,-
Rijbewijs verlengen bij de gemeente€ 41,60
Totaal€ 153,10

Hoeveel het kost om uw rijbewijs te verlengen, hangt af van de gemeente waarin u woont. Maar de meeste Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, en Eindhoven, hanteren een standaard tarief van € 41,60, en een spoedtarief van € 75,70.

Maar u moet ook rekening houden met twee andere kosten, namelijk de kosten van de medische keuring (rond € 70,-) en de kosten van de Gezondheidsverklaring van het CBR (€ 41,50). In totaal zult u dus rond de € 150 komen.

Al uw vragen beantwoord over keuring rijbewijs 75+: Hoe, wanneer en waarom.
Schuiven naar boven