Een nieuwe auto? Dit zijn de financieringsopties

Auto financieren

De autobranche heeft een turbulent jaar achter de rug. In het eerste kwartaal van 2020 stortte het aantal verkopen volledig in. Ten eerste omdat mensen opeens veel meer thuis gingen werken. De noodzaak van een auto viel dus gedeeltelijk weg. Daarbovenop was er veel onzekerheid over de toekomst. Een auto is een grote aankoop, en mensen hielden hun geld liever achter de hand als reserve. Daarbovenop moesten showrooms hun deuren ook nog eens tijdens de tweede lockdown sluiten. Nu in 2021 is er een opzienbarend herstel binnen de branche zichtbaar. In mei 2021 werden 72,5 procent meer auto’s geregistreerd dan dezelfde maand het jaar ervoor. Wil jij ook een (nieuwe) auto gaan kopen? Hieronder lees je alles over de financieringsopties.

Spaargeld gebruiken voor de aankoop van een auto

De goedkoopste optie is altijd om eigen spaargeld te gebruiken bij de aankoop van een auto. Je bent zelf de eigenaar van het voertuig. De restwaarde is dus ook voor jou. Daarnaast is het geen probleem als je meer of minder rijdt dan verwacht. Je loopt niet het risico hier extra voor te hoeven betalen. Niet iedereen heeft echter zomaar voldoende spaargeld voor een nieuwe auto. Bovendien wordt aangeraden altijd een bedrag te reserveren voor onverwachte uitgaven.

Een auto financieren met een lening

Omdat het om een behoorlijk grote uitgave gaat, sluiten veel mensen een lening af voor de aanschaf van een auto. Bij een Persoonlijke lening betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Dit bestaat voor een gedeelte uit aflossing, en voor een gedeelte uit rente. Op deze manier een auto financieren heeft grotendeels dezelfde voordelen als een auto geheel zelf betalen. Je bent ook met een lening zelf eigenaar van de auto. De restwaarde is van jou, en je bent flexibel qua kilometers.

Wel ga je met een lening een financiële verplichting waaraan je moet blijven kunnen voldoen. Om mensen te behoeden voor financiële problemen, geldt er een bepaald maximumbedrag dat je kunt lenen. Dat is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Denk hierbij aan de hoogte van je inkomen, je type dienstverband, je woonsituatie van de hoogte van je maandelijkse huur of hypotheek.

Een auto leasen

Tot slot nog een laatste financieringsoptie: een auto leasen. Vroeger was dit alleen maar mogelijk voor zakelijke rijders. Sinds een aantal jaar is private lease ook mogelijk, en dit groeit behoorlijk in populariteit. Wil je graag een nieuwe auto rijden, maar niet het risico lopen op hoge onderhoudskosten? Leasen is ideaal voor mensen die precies willen weten wat autorijden ze maandelijks kost. In de leaseprijs zijn alle vaste kosten opgenomen, het enige dat je zelf nog hoeft te betalen is brandstof. Nadelen van leasen zijn het feit dat je zelf geen eigenaar wordt van het voertuig, en dat het in totaal meer kan kosten dan zelf aanschaffen. Wanneer je geïnteresseerd bent in private lease, bekijk dan ook onze private lease vergelijker.

Wat de beste optie is als het gaat om een het financieren van een auto? Je persoonlijke financiële situatie bepaalt welke opties je hebt. Reken vervolgens voor jezelf door wat de beschikbare opties je gaan kosten. Zo kun je de financiering kiezen die het beste bij je past!

Een nieuwe auto? Dit zijn de financieringsopties
Schuiven naar boven