Als autobezitter kan het berekenen van de BPM een belangrijk onderdeel zijn bij de aankoop of verkoop van een auto. Maar wat is de BPM eigenlijk en hoe kun je de BPM auto berekenen?
Waar staat de BPM voor?
De BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen en is een belasting die wordt geheven bij de aanschaf van een nieuwe of geïmporteerde auto. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. We leggen stap voor stap uit hoe de BPM auto berekenen in z’n werk gaat.
Stap 1: Bepaal de CO2-uitstoot van de auto
BPM auto berekenen begint met de CO2-uitstoot van de auto te bepalen. Deze informatie is te vinden op het kentekenbewijs of op te vragen bij de verkopende partij. Als de CO2-uitstoot niet bekend is, kan deze ook worden opgezocht op de website van de RDW.
Stap 2: Bepaal de netto cataloguswaarde van de auto
De netto cataloguswaarde van de auto is de waarde van de auto inclusief btw en bpm, maar exclusief eventuele kortingen en accessoires. Deze informatie is te vinden op het kentekenbewijs of op te vragen bij de verkopende partij.
Stap 3: Bepaal de BPM
Nu de CO2-uitstoot en de netto cataloguswaarde van de auto bekend zijn, kan de BPM worden berekend. Hiervoor zijn verschillende rekenmethoden, maar de meest gebruikte methode is de CO2-afhankelijke methode.
Bij deze methode wordt de BPM berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Voor auto’s met een lage CO2-uitstoot geldt een lager tarief dan voor auto’s met een hoge CO2-uitstoot. Ook de netto cataloguswaarde van de auto speelt hierbij een rol.
Stap 4: Bereken de rest-BPM
Als je een auto importeert, moet je ook rekening houden met de rest-BPM. Dit is het bedrag dat nog moet worden betaald omdat de auto nog niet eerder in Nederland is geregistreerd. Om de rest-BPM te berekenen, moet je eerst de BPM auto berekenen volgens de bovengenoemde methode. Vervolgens moet je dit bedrag verminderen met een afschrijvingspercentage, dat afhankelijk is van de leeftijd van de auto.
Stap 5: Betaal de BPM
Als je een auto koopt of importeert, moet je de BPM betalen voordat de auto op jouw naam kan worden gezet. Dit kan bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of via een BPM-aangifteformulier. Na betaling van de BPM ontvang je een vrijwaringsbewijs, waarmee je de auto kunt laten overschrijven op jouw naam.
BPM auto berekenen geeft zekerheid
Het berekenen van de BPM kan een ingewikkeld proces zijn, maar met behulp van de bovenstaande stappen wordt het al een stuk duidelijker. Ga je de BPM auto berekenen dan weet je wat je kunt verwachten bij de aanschaf of verkoop van een auto en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Het is daarom belangrijk om hier tijdig aandacht aan te besteden en de juiste informatie te verzamelen.
Daarnaast is het goed om te weten dat de BPM de afgelopen jaren regelmatig is gewijzigd en dat dit ook in de toekomst kan gebeuren. Houd daarom de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten en laat je eventueel adviseren door een specialist.