5 tips die je helpen om duurzamer en zuiniger te rijden

duurzamer zuiniger rijden | 5 tips die je helpen om duurzamer en zuiniger te rijden

Brandstof is de grootste variabele kostenpost in het autorijden. Een goede manier om daarop te bezuinigen is om je autobanden eens onder het vergrootglas te leggen. Hier geven we je alvast wat tips om rolweerstand te verminderen en efficiënter te rijden.

Rolweerstand

Het Europese bandenlabel dat sinds 2012 verplicht is geeft behalve informatie over grip en geluidsproductie ook informatie over de rolweerstand. Brandstof-efficiënte banden hebben minder energie nodig om te rollen. Dit vertaalt zich uiteindelijk in brandstofverbruik.

Hoe is de brandstofefficiëntie beoordeeld?

Brandstofefficiëntie is gewaardeerd van A naar G op de bekende gekleurde schaal van “A” (groen= hoogste brandstof efficiëntie rating) tot G (rood= laagste brandstof efficiëntie rating) D wordt niet gebruikt voor personenauto’s.

Het verschil tussen een A-rating en een G-rating kan leiden tot een vermindering van het brandstofverbruik met 7,5%. Praktisch gesteld kan het kiezen van autobanden met een “A” label in plaats van autobanden met een “G” label een besparing van meer dan 6 liter brandstof per 1.000 kilometer opleveren. Bij een gemiddelde benzineprijs van € 1,50 per liter levert dit een kostenbesparing op van meer dan € 300 over de levensduur van de banden.

Bandenspanning

Autobanden met een spanning van een halve bar te laag kunnen de rolweerstand met maximaal 20% verhogen! Volgens de ANWB rijdt 60% van de auto’s met een verkeerde bandenspanning, dus het loont de moeite je autobanden maandelijks op de juiste spanning te controleren- doe dit wanneer ze niet te warm zijn. Als je door ruw terrein bent gereden, met veel gaten in de weg of drempels, kun je de banden beter vaker controleren. De specificaties van de fabrikant zijn zichtbaar op de buitenwand van de autobanden of achter de benzinedop.

Volg deze specificaties wanneer je de autobanden oppompt met inachtneming van de gebruikelijke lading in personen. Het is overigens een mythe dat maximaal opgepompte banden véél zuiniger zouden rijden: er is nauwelijks verschil met de voorgeschreven druk (-0,6 liter per 100 km) maar het risico op een klapband neemt toe. Bovendien slijten autobanden met een hoge spanning meer en daarmee neemt de levensduur af. Het aanhouden van de juiste bandenspanning kan een brandstofbesparing van 3 tot 5% opleveren!

Profiel

profiel autoband | 5 tips die je helpen om duurzamer en zuiniger te rijden

Hoe dieper het profiel, hoe hoger het brandstofverbruik. Een goed profiel verbetert de grip van banden in slecht weer en bij plotseling remmen, maar de gemiddelde stedelijke automobilist heeft niet zoveel grip nodig. Terreinwagens hebben vaak banden met een diep off-road profiel, zogezegd om door de modder heen te ploegen, die het brandstofverbruik aanzienlijk verhogen. Grotere, zwaardere en bredere autobanden veroorzaken meer frictie en hebben dus een hoger brandstofverbruik.

Autobanden die worden gebruikt op raceauto’s, “slicks” genaamd , hebben geen loopvlak en zijn optimaal voor een laag brandstofverbruik. Voldoende profiel verhoogt het brandstofverbruik, maar is noodzakelijk voor grip bij slechte weersomstandigheden en daarom wettelijk verplicht.

Het ontwerpen van een auto duurt jaren en de betrokken ingenieurs rekenen goed door welke autoband het beste bij het model past, en brandstofverbruik is een belangrijk criterium. Maar er worden voortdurend nieuwe autobanden ontworpen voor een betere brandstofefficiëntie, meestal met minder profiel en gemaakt van materialen die minder wrijving genereren en dus minder warmte bij het rijden.

Vraag je bandenspecialist wat voor profiel het beste bij je rijgedrag past.

Bandenmaat en velgen

velgen | 5 tips die je helpen om duurzamer en zuiniger te rijden

Kleine autobanden op kleine velgen zijn gemakkelijker voort te bewegen in de stad met het vele stoppen en optrekken. Dit komt doordat het geheel minder weegt en minder rolweerstand veroorzaakt dan een zwaardere en grotere band. Op de snelweg geven grotere autobanden wel meer comfort, maar ook daar zal het brandstofverbruik hoger zijn. Het pimpen van je velgen en autobanden zal het brandstofverbruik gemiddeld zo’n 10% doen stijgen.

Het brandstofverbruik kan verbeteren door de beste velg- en bandcombinatie voor uw voertuig te kiezen. Denk hierbij vooral aan lichtmetalen velgen die minder wegen. Overleg met de dealer of andere specialist voordat je de standaardwielen en –bandenmaat wijzigt want over het algemeen zijn de beste autobanden voor optimale brandstofverbruik de autobanden die door de autofabrikant in de gebruikershandleiding worden aanbevolen.

Winter

In de winter stijgt je brandstofverbruik met gemiddeld zo’n 10%. Deels komt dit door het opwarmen van je auto om het ijs van de ramen te krijgen, of slechtere aerodynamische prestaties door sneeuw of ski’s op het dak, maar de belangrijkste oorzaak zijn de winterbanden. Winterbanden zijn zachter en hebben een dieper profiel voor betere prestaties in wintercondities, maar dit heeft een hoger brandstofverbruik tot gevolg. Het is daarom belangrijk dat je de winterbanden zo snel mogelijk voor zomerbanden verwisselt zodra de weersomstandigheden het toelaten. Dus niet tot in april met winterbanden rijden omdat er nog een nachtvorstje kan komen!

Uit het voorgaande kun je concluderen dat de autobanden een grote invloed hebben op het brandstofverbruik. Het besteden van meer aandacht aan je autobanden kan flink wat geld besparen!

5 tips die je helpen om duurzamer en zuiniger te rijden
Schuiven naar boven