Autoverlichting soorten: ken jij ze allemaal?

Ken jij alle soorten autoverlichting? Van dagrijverlichting tot dimlicht en van stadslicht tot grootlicht! In deze blog zetten we alle soorten autoverlichting op een rijtje.

1. Dagrijverlichting

We beginnen met dagrijverlichting. Dagrijverlichting maakt (zoals de naam al zegt) auto’s overdag beter zichtbaar. Sinds 2011 moeten alle auto’s die nieuw op de markt komen voorzien zijn van dagrijverlichting. Dagrijverlichting wordt soms afgekort tot DRL, wat staat voor de Engelse term Daytime Running Lights.

2. Dimlicht

Is het buiten donker? Dan is dimlicht de standaard verlichting die je moet voeren. Dimlicht gebruik je overdag bij slecht zicht en standaard wanneer het donker is. Het zorgt voor een beter zicht op de weg, en een betere zichtbaarheid van je auto voor andere weggebruikers.

3. Stadslicht

Stadslicht is de meest ‘ouderwetse’ uit dit rijtje. Het stamt namelijk nog uit de jaren 50/60, waarin het verboden was om grotere lichten te voeren in de stad. Tegenwoordig staat stadslicht vooral bekend als parkeerlicht. Je gebruikt het om een geparkeerde auto beter zichtbaar te maken. Met het aanzetten van het stadslicht auto gaan de achterlichten, de kentekenverlichting en twee kleine lampjes aan de voorkant aan.

4. Grootlicht

Met grootlicht zorg je (zoals de naam al verklapt) voor een maximale verlichting van de weg voor de auto. Grootlicht mag je alleen in het donker gebruiken als je geen tegenliggers ziet aankomen, of wanneer je vlak achter een andere auto zit. Anders bestaat er de kans dat je een andere automobilist verblindt.

5. Mistlicht

Tot slot is er nog mistlicht. Mistlicht heb je zowel aan de voorkant als de achterkant. Aan de voorkant mag je deze gebruiken bij ernstig verminderd zicht door bijvoorbeeld mist, sneeuw of regen. Voor het mistlicht aan de achterkant zijn er andere regels, deze mag je alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter. Ook moet er sprake zijn van zware mist of sneeuwval.

Verschillende soorten autoverlichting

Al deze verschillende soorten verlichting, vragen om verschillende soorten autolampjes. Wil je autolampjes kopen? Neem dan eens een kijkje bij Autoverlichting.eu, waar je de keuze hebt uit alle mogelijke soorten autolampen.

Autoverlichting soorten: ken jij ze allemaal?
Schuiven naar boven